Hírek

2015.09.03. 16:59

Őszi-téli hadjáratra készül a Vasas

Dunaújváros - A fenntartó Munkásművelődési Központ megújulása a Vasas Néptáncegyüttest is érinti. Célok, tervek, remények.

Szabó Szabolcs

Az idei évben már közel negyven fellépésen van túl a város és a térség életében meghatározó szerepet betöltő Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, amely ismét mozgalmas hónapok elé néz.

- Szívügyemnek tekintem a Vasast, amely kiemelt szerepet kap a megújuló Munkásművelődési Központ MMK életében is. A táncegyüttes fenntartójaként az MMK éves költségvetésének közel a 10 százalékát fordítja a Vasasra. Az a célunk, hogy az utóbbi években elhanyagolt táncegyüttes ismét visszakerüljön az őt megillető helyre. Első lépésben felújítjuk a Vasas próbatermeit és új bútorokat is kap az együttes, emellett mindent megteszünk azért, hogy bővítsük az együttes támogatói körét is - mondta el lapunknak Kováts Rózsa, az MMK ügyvezető igazgatója.

Fotó: Ady Géza

- Jelenleg közel százhatvanan táncolnak a Vasas kötelékében, augusztus végén 17 új tag csatlakozott hozzánk. Új csoportot idén ősszel nem indítunk, a már meglévő csoportjainkat töltjük fel a most érkezőkkel. Az előttünk álló hónapokban is gazdag programcsokorral várjuk a közönséget. Az MMK Őszköszöntő Vigadalom címmel jelentkező családi rendezvényén, szeptember 19-én mutatjuk be új táncelőadásunkat. Bízunk benne, Páratlan szépség című új táncjátékunk sokaknak tetszeni fog majd. Emellett természetesen ott leszünk szinte minden kisebb-nagyobb rendezvényem, így például a Tökfesztiválon, a Szent Mihály-napi tűzgyűjtáson és a Pentele Baráti Kör szüreti mulatságán is. December 13-án jön a már hagyományos Vasas-karácsony a Bartókban és az ünnepek egy különleges betlehemes műsorra is készülünk - ismertette a vázlatos műsortervet a táncegyüttes művészeti vezetője, Suplicz Mihály.

Az utóbbi években többször is a szűkös anyagi források szabtak határt a Vasas terveinek. Ezért is volt fontos, hogy a nyár elején az önkormányzati képviselők támogatták a Vasas Táncegyüttes a jelmezeik megújítására, a próbaterem technikai berendezésének cseréjére és új népviseletek elkészítésére kért két millió forintról szóló támogatását.

Az önkormányzat által kiírt közművelődési pályázaton pedig 400 ezer forintot nyert néptánctalálkozó megszervezésére - tette hozzá Orgovány Zoltán a Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes Alapítvány kapcsolattartója.

Október 3-án pedig egy felnőtteknek szóló táncház-sorozat is útjára indul az MMK-ban.

- Sok régi vasasosban, néptáncosban felmerült az igény, hogy jó lenne ismét szervezett keretek között összejönni, táncolni. Ezt szolgálja az október elején első ízben jelentkező táncház, amelyet terveink szerint élő zene kísér majd - említette Suplicz Mihály.

A háttérmunkára visszatérve. Kováts Rózsa igazgató kezdeményezésére a Vasas kérvényezte felvételét a Martin György Néptáncszövetségbe, valamint a Örökség Gyermek Népművészeti Egyesületbe. Mindez a jövőben szélesítheti táncegyüttes kapcsolatrendszerét, valamint új bemutatkozási lehetőségeket is jelenthet a Vasas-család számára.

A Dunaújvárosi Vasas Táncegyüttes, Forrai Kálmán vezetésével 1952-ben alakult Sztálin Vasmű Néptáncegyüttes néven. Tagjai az induló Vasmű munkásai, technikusai és a város diákjai voltak. Céljuk a hagyományos magyar népi kultúra megőrzése, a városi közösség kialakítása volt. A népi tánc a város születésekor a legkedveltebb amatőr művészeti műfaj volt. Szinte minden gyárnak, vállalatnak volt saját népi tánc csoportja.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!