Hírek

2015.01.14. 16:45

Baracs nagyvállalkozói, orvosai mondták el fejlesztési javaslataikat

Baracs - Nagyvállalkozók, orvosok, civil vezetők vonultatták fel fejlesztési elképzeléseiket, javaslataikat szerdán, amelyek a településnek is hasznára válnának. Ötletek, elképzelések.

Körmendi Erzsébet

Várai Róbert polgármester hívta életre a fórumot és Kállai Éva projekt menedzserrel karöltve jegyezték le a fejlesztési javaslatokat és fűzték tovább a gondolatokat. Az önkormányzat vezetői már a beszélgetés előtt egyeztették elképzeléseiket, majd ezúttal arra voltak kíváncsiak, hogy a község meghatározó adófizetői, a nagyvállalkozók, az orvosok, a civil szervezetek vezetői milyen irányban szeretnének elmozdulni. Kállai Éva szerint azért is jók, hasznosak az ilyen egyeztetések, mert kiderülhetnek településeken túlmutató, mikrótérségi javaslatok és pályázati igények is.

Várai Róbert elsőként a mezőföldi öntözőrendszer felújítását vetette fel, mert fontos a mezőgazdaság élénkítése, és az öntözésnek hasznát vennék kertészeti terveik megvalósításakor is. Bucher Ferenc az Agrobaracs Zrt. vezetője elmondta, hogy az öt településen hat-nyolcezer hektár termőterületen működött régen az öntözőrendszer, amelyet még 1962-ben építettek és öt évvel ezelőttig használtak. A földben lévő vízvezetékek nagy része még használható, de fel kellene mérni a pontos műszaki állapotot és egyeztetni a földtulajdonosokkal. A szakember a váltást sem tartja kizártnak: kertészeti növényeket is lehetne telepíteni, de most szántóföldi gazdálkodásra vannak berendezkedve, és imádkoznak az esőért.

Kakas Antal (j) a lovardája megszüntetéséről beszélt az egyeztetésen. Balról Kállai Éva, Várai Róbert és dr. Horváth Zsolt jegyző

Az egészségügyi ellátás eszközrendszerén is akad javítanivaló. Dr. Gáncs László elismeréssel szólt az egészségfejlesztési iroda programjairól, ám elmondta azt is, hogy mindkét falurész rendelője régi épületben van, nagy, nehezen kifűthető, korszerűtlen terekkel. Várai Róbert válaszában hangsúlyozta: ismerik a gondot és az idei költségvetésben már számolnának az ilyen égetően fontos átépítési, építési tervekkel. Dr. Fekete Borbálának Baracson és Kisapostagon is van háziorvosi rendelése. Kis településen nem tud megélni az orvos, be kell vállalnia mellé egy másik kicsit is, ám ezt finanszírozási szempontból nem veszik figyelembe a jogszabályok. Az ő esetében is egy szolgálatnak számít a két telephelyen végzett ellátás.

Kakas Antal visszafejlesztésről volt kénytelen tájékoztatni az egybegyűlteket: a következő öt-hat évben szeretné megszüntetni a lovardáját, mert gondolnia kell a jövőre: a családjára nem szívesen hagyna terhet. Mert a lótartás teher pénzügyi értelemben. Hiába született korábban program a lótnyésztésre, az őt sajnos nem érinti. A lehetőség kihasználásával, a lovas terápia gyógyító erejével nyitott kapukat döngetett a doktornő, Várai Róbert ugyanis már megpróbálta beilleszteni a lovas oktatást az iskolai képzésbe bevonva a két helyi lovardát , ám a költségek miatt eddig nem boldogult. A nyugdíjas klubot vezető Talpai Tiborné kérte, hogy az óvodát alakítsák közösségi házzá, ha megépül idén az új intézmény, és a tájházra is volt javaslata. Szóba került szociális otthon kialakítása, a repülőtér hasznosítása, a faluház fejlesztése is. A Behán Kft. képviselője pedig szakembergondokat hangsúlyozott: örömmel vennék, ha a térségi tendereken is indulhatnának, illetve a környékből alkalmazhatnának jó szakembereket, fiatalokat, mert csak komoly szakembergárdával tudnak eleget tenni a megrendelők elvárásainak, igényeinek.

Baracs turisztikai lehetőségei határtalanok, ha belegondolunk abba, amibe a szerdai egyeztetésen résztvevők. Kihasználhatnák az Annamatia római emlékek és a Mária zarándokút lehetőségeit, ha hozzávesszük az M6-os közelségét, a település Duna-partját a vízi, repülőterét a légi turizmus szempontjából, és ne hagyjuk ki a lovas hagyományok ápolását sem. A programokba be lehetne vonni a francia és erdélyi partnertelepüléseket is, így bővülne a lehetőségek tárháza is.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!