Hírek

2017.07.14. 16:16

Ötlettel, tervekkel teli az örök optimista

Az önszervező közösségeknek mindenhol a világon óriási hasznuk van.

Menyhárt Ferenc

Olyan feladatokat vállalnak fel, és oldanak meg, amikre hivatalos szervezetek nem vállalkoznak, vagy csak nagyon lassan, sok pénzért képesek megoldást találni. Ahol sok ilyen közösség van, nyugodtabb, biztonságosabb az élet, kellemesebb a hangulat, rendezettebb a környezet, jobbak az emberi kapcsolatok.

Ha az ember végigmegy egy utcán, meg tudja állapítani, hogy az ott lakók egymástól elszigetelten élnek, vagy közösséget alkotnak. Egyre több városvédő, faluszépítő egyesület van már az országban, amik az összefogásban rejlő erő felismeréséből jöttek létre.

Dunaújvárosban, az Újtelepen is van egy ilyen: Városvédők Újtelepért Egyesület a neve. Több évbe telt, amíg a mostani szervezeti forma hivatalosan is kialakult, és ez a folyamat rendkívül tanulságos lehet más szomszédságok számára is.

A történet úgy kezdődött, hogy volt egyszer egy ember - akárcsak a mesében. Nyári Icának ismeri mindenki. Ica nagyszülei fodrászok voltak Dunavecsén, és valamikor a '60-as évek elején települtek át a városba. Még a Délivárosban kezdtek, de közben már építették a ma is működő szalont. Itt tanulta meg a szakmát Ica édesapja, és itt nőtt fel Ica is. Amikor 1988-ban, az országos fodrászversenyen hetedik helyezettként felszabadult, átvehette az üzletet a nagymamától, és az üzlettel együtt megörökölte a kuncsaftokat is. Van olyan vendége, aki 50 éve jár hozzájuk. A nagymama korosztálya hozta a gyerekét, majd jöttek az unokák is, hiszen Icát mindenki ismerte. Nem hozott szégyent az őseire! Folyton tanul, ahogy a szakma fejlődik, ahogy a vendégek igénye változik, mindig meg kell újítani a tudást. A hagyományos műveleteket éppúgy ismernie kell, mint a szelfiken megmutatott új frizurák elkészítésének módját. Szolgáltatni, de nem szolgálni - ez a jelmondata.

Nyári Ica: az emberek nemcsak egymás mellett laknak, hanem együtt is működnek Fotó: Amatőr felvétel

Egy fodrászatban sok ember megfordul, sok mindenről szó esik, a többi között arról is, mi van a környéken, mi a baja egyik vagy másik lakónak, ki mivel elégedetlen.

Ica komoly szervezőképességekkel rendelkezik. Azt mondja, ez nála genetikailag programozott, az édesapja, a keresztanyja, az egész család ilyen, így hát nem tudta sokáig tétlenül hallgatni a panaszokat. Addig mozgolódott, amíg sikerült megoldani egyet, aztán még egyet.

Előbb csak egy facebook csoport jött létre, aztán páran elhatározták, hogy egyesületet alakítanak. Sok dologgal foglalkoznak, de mindegyik olyan, ami az ott lakók kisebb-nagyobb problémáján könnyít. Megszervezték az őszi avar elszállítását, már többször volt öko nap, hogy megszabadítsák az újtelepieket a háztartásban feleslegessé vált elektronikai hulladékoktól, közös munkával a lakókkal és az önkormányzattal karöltve kialakítottak egy korszerű játszóteret, anyagilag támogatják a polgárőrséget, hogy hatékonyabban tudjanak vigyázni az ott lakók személyi és vagyoni biztonságára, közös szórakozásokat, összejöveteleket rendeznek, virágosítják az utcákat. Harmadik éve már, hogy saját újságjukon keresztül tájékoztatják a lakosokat a programokról és lehetőségekről, amit természetesen szintén maguk írnak, szerkesztenek és adnak ki.

És boldogan élnek, amíg meg nem halnak? Nem egészen! Ica a világon sokfelé járt már, és azt tapasztalta, hogy az emberek nemcsak egymás mellett laknak, hanem együtt is működnek a napi problémák megoldásában. Erre hivatkozva azt kérdezi, hogy itthon miért vannak ilyen kevesen az összefogásra vállalkozók? Pontosan nem tudjuk, de ez a kérdés már 300 évvel ezelőtt Rousseau-t is foglalkoztatta, és ő így válaszolta meg: „Vannak orvosaink, földmérőink, kémikusaink, csillagászaink, költőink, zenészeink és festőink, de nincsenek állampolgáraink."

Ettől függetlenül Ica optimista, töretlenül küzd, tele van ötletekkel és tervekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!