Hírek

2014.01.13. 20:20

Ötmillió az izraelita temetőre

Rácalmás - Folytatódhat, méghozzá állami támogatással a kisváros régóta elhanyagolt izraelita temetőjének rendbetétele.

Munkácsi Imre

Folytatódhat, mivel a temetőben az évek során elvadult növényzetet tavaly elkezdték kiirtani. A munkálatokat, amelyekhez már a kezdetektől sok helyi civil önkéntes csatlakozott, dr. Nagy Viktor kezdeményezte és irányította.

A civil aktivitást, még inkább az abban relylő lehetőséget látva Nagy Viktor gondolt egy merészet, s magánszemélyként pályázatot nyújtott be a Civil Alaphoz, hogy a kezdeti lelkesedés ne hagyjon alább, s főleg, hogy a pénz nélkül megoldható munkálatok mellett elkezdhessék a rendkívül fontos helytörténeti emlék helyreállítását, állagmegóvását. A minapi értesítés szerint pedig a kérés meghallgatásra talált, a Rácalmási Izraelita Temető felújítására benyújtott pályázatot pozitívan bírálták el, s ötmillió forintot biztosítanak a projektre vissza nem térítendő állami támogatásként.

A munkálatokban résztvevők egy csoportja. Balról Nagy Viktor, Bölcs Gábor, Narnóczky Ilona és Heitner Réka  (Fotó: amatőr felvétel)

Mint Nagy Viktortól megtudtuk, amellett, hogy természetesen örömmel tölti el őket a lehetőség, hogy Rácalmás ismét egy szép, egyedülálló műemlékkel gazdagodhat (vagyis inkább: visszakaphatja azt), a gondjaik sem lettek sokkal kisebbek.

Elsőre ugyanis nem hangzik rosszul az ötmillió forint, ám a közel ötezer négyzetméteres terület (Fejér megye egyik legnagyobb izraelita temetője) nincs körbe kerítve, amit meg akarnak oldani. Már felvette a kapcsolatot a Mazsihisz vidéki temetőrendezési osztályvezetőjével, hogy minél előbb elkezdhessék a sírkövek restaurálását is, ami szakember bevonásával ugyancsak költségigényes vállalkozás... Ettől függetlenül, mint Nagy Viktor mondta: már alig várják, hogy kitavaszodjon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!