Hírek

2017.04.09. 17:30

Passiójátékkal őrzik a hagyományokat Rácalmáson

Rácalmás - Ökumenikus áhítat előzte meg vasárnap Rácalmáson a Passió előadását a Jankovich-kúria udvarán.

Balla Tibor

A keresztény hagyományok megőrzéséért alakult civil kezdeményezés, a Rácalmási Betlehemes és Passió Közösség ötödik alkalommal vágott bele, hogy virágvasárnapon, a nagyhét kezdetekor élőjátékkal idézze meg Krisztus szenvedésének történetét egy passiójáték keretein belül evangéliumi szöveggel.

Az idei, ötödik előadásuk az egyházmegye és a IV. cserkészkerület hivatalos programjai között is szerepel. Az esemény komolyságát jellemzi, hogy a Passióban szerepet vállalt Kovács István görögkatolikus és Stermeczki András evangélikus lelkész, korabeli jelmezt öltve magukra. Az alkotók egyfajta kultúrmissziót teljesítenek, hogy élőn tartsák a hagyományt, amelyben a húsvét napjainkban a keresztények legfontosabb ünnepe, hivatalos állami ünnep, a magyarság kultúrájának, hagyományának élő része több mint ezer éve. Így készülnek - és késztetnek készülésre másokat is - Jézus Krisztus kínszenvedésének, megváltó kereszthalálának és dicsőséges feltámadásának a méltó megünneplésére.

Keresve sem találhattak volna jobb helyszínt a Jankovich-kúria udvaránál, ahol egyrészt elfér a félszáznál is több résztvevő, a játszó személyek és a több száz fős nézőközönség is, mégpedig úgy, hogy mindvégig a szeme előtt zajlanak az események. Ki is használja az előadás a teljes teret, a szökőkút körül a közönség között csakúgy, mint a pinceboltozat felett, vagy a domboldalban a fák alatt. Minden jelenet autentikus helyszínt kap, növelve hitelességét. Az előadás csúcspontja Jézus kálváriája után a keresztrefeszítés. Döbbenetes hatású, ahogy a megváltó teste a hatalmas kereszten a tér fölé tornyosulva uralja a teret. A (jó értelemben vett) amatőr előadáson látszik az átgondoltság, az alapos műgond, amivel létrehozták, a jelmezektől kezdve a rádiójátékszerű hangbejátszásokon át a tér használatáig.

A Rácalmási Betlehemes és Passió Közösség szeretne felvételt nyerni előadásukkal az Európassió nemzetközi szervezetébe, valamint a helyi, a megyei és az országos értéktárba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!