Hírek

2014.11.03. 15:40

Ötszáz tonnás teherbírású daru Dunaújvárosban

Dunaújváros –Magyarországon egyedülálló autódaruval emeltek be hat fontos berendezést egy új erőmű építése során.

Szabó Szabolcs

A részletekről a cég műszaki igazgatója Troppert Ferenc számolt be lapunknak.

– Három hete érkezett Magyarországra az az ötszáz tonnás teherbírású AC 500-2 típusú autódaru, amely jelenleg az egyetlen ilyen gép hazánkban és még a legnagyobb maximális emelőkapacitású is. A hat elem beemelésére már március óta készülünk, a konkrét előkészületek pedig egy teljes hetet vettek igénybe. A Németországban gyártott autódarut három napon át készítettük fel az emelésekre, és egy 180 tonna ellensúllyal és gémfeszítő szerelékkel is elláttuk. A beemelések pontos menetét előre lemodelleztük egy számítógépes program segítségével. Örülünk annak, hogy amit elméletben a szakembereink megterveztek, az a gyakorlatban is működik – milliméternyi pontossággal.

A mellékelt képen látható 44 tonnás kazándob emelésénél a daru billenthető segédgémjének hossza 48 méter, a teleszkópos gém 41,9 méter volt, ez közel 90 méter. A kazándobot az 57 méter magas tetőszerkezet felett kellett elvinni, majd 49 méter magasságban letenni – mondta el a részletekről a cég munkatársa, aki rádión irányította az emeléseket. A szakember lapunknak elárulta, a munkálatokat számos külső tényező is befolyásolja. Mivel az építési területen több kisebb autódaru is dolgozik, így ezen gépek mozgását is össze kell hangolni egy-egy emelés előtt.

Az időjárási tényezők is fontosak, hiszen a hatályos szabályok értelmében 9 m/s, azaz 32,4 km/h-s szélsebesség felett már nem szabad emelni.

– Nemcsak az emelési folyamatot kell precízen megtervezni, arra is ügyelni kell, hogy a beemelendő berendezéseket hol helyezzük el az építési területen. Mindez egy komoly, összehangolt csapatmunkát igényel. A cég részéről 14 munkatárs vett részt, a konkrét beemelést azonban a darukezelő és az URH-s rádióval irányító szakember végezte. A hat elem beemelése során a szlovákiai (Léva) illetőségű CZ-Mont szakembereivel dolgozunk együtt.

Egy hét alatt a helyükre kerültek az új berendezések az épülő erőműben – tette hozzá Troppert Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!