Hírek

2015.03.09. 16:30

Egy gombnyomás, és érkezik a segítség

Dunaújváros - A házi segítségnyújtás korszerű módszerét alkalmazzák az ESZi I-es számú gondozási központjában. A készülék azonnal jelez a központnak, ha baj van!

Körmendi Erzsébet

Jelzőrendszeres házi segítségnyújtásnak nevezik szakmai nyelven a szociális ellátásnak azt a formáját, amit a dunaújvárosi Egyesített Szociális Intézménynél már több mint egy évtizede használnak. Lényege: egy kicsi készülék lóg az idő, beteg ember nyakában, mint egy nyaklánc, és a szerkezet mindent jelez egy központnak. A rendszert most fejlesztették, modernizálták.

A korábbi készülékek egyoldalú jelzésre voltak csak alkalmasak: a rendszer sms-ben értesítette a gondozónőt, akinek fél órán belül a helyszínre kellett érnie, megtenni a szükséges lépéseket.

Szabó Györgyné vezető gondozónő mutatja a készüléket Erzsike néninek és a lányának

- A mostani készülékeink sokkal korszerűbbek, és kétirányú kommunikációra alkalmasak. A jelzések már nem hozzánk, a Batsányi utca 15/a alatti I-es gondozási központba futnak be, hanem a fővárosi S.O.S. központba, ahol a nap huszonnégy órájában mindenben segítenek a gondozottnak, ráadásul nem csak akkor, ha bajban van. Aki egyedül érzi magát, azzal beszélgetnek, lelki segélyt adnak - magyarázza Gyöngyösiné Hoffer Szilvia, a központ vezetője Krasznai Istvánné otthonában, akinek a nyakában van ilyen készülék, és pozitív tapasztalatokról számol be.

- Ma reggel például azért szóltak a központból, hogy valamilyen okból nem jelez náluk a készülékem. Megkérdezték minden rendben van-e és utána elmagyarázták hogyan állítsam helyre a kapcsolatot. Nagyon kedvesek és türelmesek. Még azt is érzékelik, ha lemerülőben van az elem, és elkezdenek beszélni hozzám, mondják, töltsem fel - újságolja Erzsi néni.

A készülék nagy segítséget jelent, hiszen probléma esetén jelez a központnak, ahonnan minden esetben azonnal értesítik a gondozónőt, és szükség szerint közlik a mentővel, orvossal az egészségügyi adatokat. Gyöngyösiné Hoffer Szilvia magyarázza: ezek a korszerű eszközök érzékelik, ha elesik a gondozott, ilyenkor automatikus jelzést adnak a központnak. Demens betegeknél is jó hasznát veszik, mert számukra kötelező meghatározni az életteret, amelyen belül közlekedhetnek. A készülékben GPS van, és egyből megszólal, amint a beteg átlépi a területhatárt, majd a központ szakembere megkéri, forduljon vissza.

A segélyhívó eszköz helymeghatározó funkciójának köszönhetően mindig oda érkezik a segítség a beteghez, ahol éppen tartózkodik. Ha a család kirándulni vitte az idős gondozottat mondjuk Békéscsabára, akkor a központ automatikusan oda irányítja a mentőt, ha rosszul van.

- Negyvenegy szociálisan rászorult helyzetűnek adtunk ilyen készüléket, de még maradt nyolc a Batsányi utcai központunkban, amit meghatározott díjért kihelyezhetünk - magyarázza a központ vezetőnője. Erzsi néni hozzáfűzi: - Egy lányom lakik a városban, de ő is gyakran van távol, fiatal nagymama, vigyáz az unokákra, amikor betegek, mert a mai világban már nem úgy vannak a munkahelyek, hogy otthon maradhat az anyuka. Én már nehezen mozgok, így megnyugvás, hogy akkor is szinte azonnal érkezik a segítség, ha a lányom nincs a városban.

Mizerák Ferencné, Erzsike néni lánya azt mondja: biztonságot jelent a készülék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!