Hírek

2013.10.18. 13:50

Otthonvesztés, megoldáskeresés

Dunaújváros - Remélhetően nem lakoltatják ki hétfőn azt a nehéz sorsú családot, amelynek helyzete a csütörtöki közgyűlésen is szóba került. Halasztás és költözés.

Szabó Szabolcs

László Csilla és volt férje - aki így próbált segíteni szorult helyzetbe került egykori párjának, akinek akkor hat hónapos kisfiával nem volt hová mennie - 2007 júniusában vett föl devizaalapú lakáshitelt. A havi törlesztő részlet ekkor 42 ezer forintra rúgott. Az ingatlan a volt férj tulajdonába került, az asszony részére holtig tartó haszonélvezeti jogot jegyeztek be.

A problémák 2008-ban kezdődtek. László Csilla élettársa már ekkor sokat betegeskedett, később 80 százalékos rokkantsági állapotba került, 100 százalékos munkaképtelenné nyilvánították. A törlesztő részlet 76 ezer forintra emelkedett, ezt már nem bírta fizetni a család. A bank 2010-ben mondta fel a hitelszerződést. Az asszony elmondása szerint többször is megpróbált egyezségre jutni a bank faktorcégével, ám a végső ajánlatuk az volt: fizessen havonta 230 ezer forintot, és leállítják a bírósági és az értékesítési folyamatot.

Az ingatlant végül idén árverezték el, a lakást a faktorcéghez kötődő intézményi alap vásárolta meg. A végzés szerint a családnak október 21-ig kellene elhagyni az ingatlant, ám nincs hová menniük. (Felmerülhet, hogy ilyen esetben hol van a segítséget nyújtó családi háttér. László Csilla elmondta, az ő korábbi családjának tagjaival és jelenlegi férjének szüleivel is megromlott a kapcsolatuk.)

Barta Endre, a családot segítő civil szervezetek képviselője szerint több tucat helyi család van közel hasonló helyzetben (Fotó: Ónodi Zoltán)

- Sajnos későn értesültünk a problémáról, így gyorsan kellett cselekedni. Nem szabad megengedni, hogy egy 6 és fél éves, elsős kisdiák és családja az utcára kerüljön - fogalmazott a DH-nak Barta Endre, a családot segítő civil szervezetek képviselője. Péntek délután úgy tűnt, sikerül elkerülni a kilakoltatást. Az ingatlan bejegyezett új tulajdonosa az ingatlan alap, amely november 18-ig adott haladékot a kiköltözésre. Minderről azonban az ügyben eljáró bírósági végrehajtót is értesíteni kell hivatalos formában.

A családot segítő civil szervezetek azt szeretnék, hogy a kilakoltatást a bíróság jövő év márciusának végéig függessze fel. Mindebben döntés későbbre várható. Annyi azonban biztos, hogy a család hétfőn átköltözik a Családok Átmenetei Otthonába, abban bíznak, tényleg csak átmenetileg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!