Hírek

2014.06.15. 17:25

Ötven esztendő élő emlékezete

Pontos statisztikákkal nem szolgálhatunk, ám a várostörténetben is komoly szerepet játszottak azok a lelkes öregdiákok, akik ötven év után ismét áldoztak néhány órát egymásra. Találkozások.

Szabó Szabolcs

– Ha magukat érdekli ez az esemény, akkor érdemes már szombat délelőtt 11 óra előtt érkezni, hiszen lesz ott bő száz ember, akik ugyan ismerik egymást, ám lehetnek névproblémáik... – közölte lapunkkal még az elmúlt hét közepén a monstre osztály- és évfolyamtalálkozó főszervezője Bánvölgyi László, aki egy vaskos, a neveket, címeket tartalmazó mappával jelent meg szerkesztőségünkben.

Bánvölgyi és segítői arra vállalkoztak, hogy öt, ötven évvel ezelőtt végzett osztályt terelnek egybe a mögöttünk hagyott szombaton. Három egység az egykori „húszasban”, kettő pedig a Gorgij téri általános iskolában végzett 1964-ben. A meghívást több mint száz egykori diák fogadta el. A közös múltidézés a Vasvári iskola előtt kezdődött, majd a Béke Étteremben folytatódott.

Az ötven esztendővel ezelőtt ballagók közül sokan külhonból érkeztek, volt, aki Németországból, más Los Angeles-ből kelt útra, hogy találkozhasson a régen látott cimborákkal.

A Vasvári iskola előtt humoros rajzfigurákkal díszített „vakáció” feliratok terítették be a sokat látott aszfaltot és érezhetően a régi-új diákok otthonosan szemlélték a tanszünetet jelző üzeneteket.

Hogy miként is búcsúztak anno az aktuális tanévtől ötven éve a diákok, arra nem derült fény, ám számos régi, legendás történetet felidéztek a résztvevők, akik mosolygósan érkeztek egykori intézményük, a Vasvári iskola elé. A régi vasvárisok még vendégeket is fogadtak, hiszen a szintén ötven éve, a Gorgij téri oktatási intézményben végzett tanulók is csatlakoztak a találkozóhoz .

Az öt évtizede, az általános iskolától búcsúzók közül sokan a városban maradtak, mások külföldön találták meg boldogulásukat.

Az egykori diákok humora azonban semmit nem változott. A találkozás és az (újra) ismerkedés első tapogatózó percei után már egymást követték a múltidéző fricskák és poénok. Az első közös fotó után a résztvevők osztályonként egy-egy termet foglaltak el a Vasvári iskolában.

A nagy találkozás pillanata egy közös képen megörökítve. Több mint száz fő jött el az 1964-ben végzett osztályok találkozójára szombaton délelőtt. Múltidéző órák a Vasvári iskolában (Fotók: Ónodi Zoltán)

– Sok-sok hónap munkája van egy ilyen találkozóban, ám talán a legcsodálatosabb pillanat, amikor olyan emberek beszélgetnek újra, és elevenítik fel a régi emlékeket, akik több évtizede nem futottak össze. Ezért is találtuk ki a társszervezőkkel közösen, hogy külön névjegykártyát nyomtatunk mindenkinek, hiszen az arcok talán ismerősek lehetnek, ám a nevekkel már akadhatnak gondok – árulta el a DH-nak Bánvölgyi László, aki nagy rutinnal cikázott a négy tanterem között a szombati találkán. A résztvevők pedig nagy kedvvel és őszinték vallottak az utóbbi öt évtized privát történetéről.

A vasváris közös emlékezés után a közeli Béke Étterembe vonultak át a régi-új diáktársak és a közösen elfogyasztott ebéd után a jelenlévők megfogadták, az elkövetkezendő években, évtizedekben gyakran találkoznak majd.

A lelkesedést és a boldog pillanatokat látva elmondható, hogy bár elmúlt fél évszázad, az egykori általános iskolát végzett diáktársak még mindig remek csapatot alkotnak.

A Vasvári iskola 1964-ben végzett A-osztálya a szombati találkozón – emlékezés együtt

A Vasvári 1964-ben végzett „B” jelzésű osztálya, volt mit megbeszélniük a jelenlévőknek

A Vasvári iskola 1964-ben végzett „C” osztálya – életek, sorsok, pár órában elmesélve

Összevont foglalkozás – Gorgij téri iskola 1964-ben végzett „A” és „B” osztálya a Vasváriban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!