Hírek

2013.05.17. 20:15

Ötvenéves óvodájukat ünnepelték az előszállásiak

Előszállás - Az alapításának nyolcvanötödik születésnapját ünneplő Előszállás tortáján a képzeletbeli hab az volt, hogy ötvenéves az óvodájuk.

Körmendi Erzsébet

Igazi  falusi, családias hangulat uralkodott az előszállási  Kossuth Lajos Művelődési Házban péntek este, ahová azért gyűltek össze a település lakói, hogy részesei legyenek a Hagyományőrző szállásnapok ünnepélyes kezdetének. Az ötvenéves óvoda ünnepségéről vonultak át a művelődési házba, ahol három jeles esemény kapcsolódott a programhoz.

Kerlang Ferenc és felesége  akit mindenki csak Nusi mamának szólít a faluban  családi értékeket, Előszállási gyöngyszemeket gyűjtöttek össze és rendezték tárlattá. A Kerlang család kincsei című kiállítás megnyitójával kezdődött a rendezvénysorozat a művelődési házban. Kincsek után jöttek az édes pillanatok:  Szabó Ferenc és felesége, Erzsike,  a község édes művészei sorakoztatták fel csodás esküvői tortáikat. 

A Szállás-napokon azzal a természetes közelséggel köszöntötte a résztvevőket Farkas Imre polgármester, ahogyan nap mint nap teszi azt, amikor összefutnak az utcán. Büszkén mondta, hogy sokan kétségbe vonták nyolcvanöt évvel ezelőtt, az első önkormányzati testületi ülésen,  hogy a cselédek képesek lesznek vezetni egy települést. És bizony képesek voltak. Sőt! Az előszállásiak bizonyítanak azóta is folyamatosan, közösen tették rendbe a Czifra-kertet, idén a főutcát, aztán lesz dolog a csatornával is nemsokára.  De most ne a munkára gondoljunk, hanem ünnepeljünk!  javasolta a polgármester. Az iskola néptáncosai mellett Papp Marcella is mindent megtett, hogy a résztvevők jól érezzék magukat. Az elismerésre is gondjuk volt az elöljáróknak: az egykori munkát díszpolgári, a jelenlegit emlékérem kitüntetéssel ismerték el.   Az ünnepségen köszöntötték a nyugdíjba vonult Nyúl Andrásnét is, aki a kultúrházról gondoskodott évtizedekig. 

A Szózattal  nem ért véget az ünnep, mert utána felvágták Előszállás szülinapi tortáját, és  falatozgatás közben órákig beszélgettek az emberek.

Rengeteget tettek a közösségért

A község  képviselőtestülete  posztumusz díszpolgári címmmel ismerte el Sthul Gyula egyori tanító, kovácsmesterből lett településvezető  érdemeit. 
Az Előszállásért Emlékérmet egy olyan házaspár kapta, amelynek mindkét tagja aktívan kiveszi a részét a közösségi munkából. A férj sokat dolgozott például a Czifra-kerten, a feleség nélkül pedig nincs a faluban közösségi megmozdulás... Vastaps tört ki a teremben, amikor a cukrász házaspárt, Szabó Ferencet és feleségét, Erzsikét szólította a polgármester az emlékérem átadására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!