Hírek

2013.09.18. 13:55

Ötvenöt éves a mezőfalvai tánccsoport

A Mezőfalvai Néptánc Együttes idén ünnepli alapításának ötvenötödik évfordulóját. Próbára várják a táncosok a régi tagokat!

Horváth László

Az 55 éves jubileumára készülő Mezőfalvi Néptánc Együttes vezetői megbeszélésre és próbára várják szeptember huszadikára az évfordulón táncolni vágyó régi tagokat! A Kiss Kálmán Művelődési Házban e hét péntekjétől tartják majd a rendszeres próbákat, ahol három koreográfiát elevenítenek fel. A szervezők kérik a régi tagokat, hogy a lehetőleg menjenek el minél többen, mert mindenkire számítanak az eredményes munka érdekében!

A mezőfalvai táncosok megkezdték a jubileumra való felkészülést. Az előtérben Mahovics István és Szűcs Gabriella (Fotó: Horváth László)

A jeles napon - december 14-én - generációk ünnepelnek majd együtt a színpadon és a nézők soraiban. Az ünnepségre már javában folynak az előkészületek. A szeptember elejére összehívott megbeszélésen sok részletet sikerült egyeztetni, köztük a bemutatásra szánt koreográfiákat, a zene kérdését, a vendéglátás mozzanatait és az elkövetkezendő hetek feladatait is sikerült végső formába önteni. Szárszó Lajos az együttes vezetője nemcsak a jelenlegi táncosait szeretné színpadra állítani, hanem az együttes régi tagjaiból összeállított "Old boys " formációt is táncba vinné. A 40 év feletti korosztályból verbuvált táncosok a héten kezdik meg a felkészülést. Pénteken 19 órakor lesz az első próba.

A jubiláló együttest megkerestük a hét elején tartott táncpróbájukon, ahol sok érdes információt tudtunk meg Szárszó Lajostól, a csoport művészeti vezetőjétől, egyebek mellett az ünnep értékéről is:

- A jubileum egy főhajtásról szól, amivel megtiszteljük a táncosokat. Nagyon fontos a múltunkat és azokat az embereket tiszteletben tartani, akik elkezdték azt a fajta tevékenységet, ami most is virágzik Mezőfalván, a néptáncot. Különösen nagy jelentőségű ez az évszám, hiszen a környéken csak a dunaújvárosi Vasas Néptáncegyüttes működik régebb óta, mint a mezőfalvi! Tehát a rendezvény fő üzenete a tisztelet azok előtt, akik vezették az együttest, táncoltak benne, jelenleg is tagjai, valamint akik ezután szeretnének közénk tartozni.

Az alapítókról, a nagy öregekről a következőt mondja a művészeti vezető:

- Nagyon szeretném, ha az alapító tagok legalább egy meghajlás erejéig fenn lennének a színpadon! Ez lenne a műsor legfontosabb és legmeghatóbb pillanata, hiszen azokat látnánk, akiknek köszönhetően most mi is itt tudunk lenni. A Wünsch Laci bácsi vezette korszak szintén nagy hangsúlyt kapna. Őket Mahovics István és Feke Jutka fogná össze. A 40-50 év felettiek próbáit velük gondoltuk megoldani. Arany korosztálynak is hívják ezt a korszakot, mert Laci bácsit nagyon szerették az akkori táncosok! A fiataloknak szintén hangsúlyos szerep jut. Mindenképpen fontos a gyerekeket bevonni az ünnepi műsorba. Csonka Emese tanítványainak produkciói olyan színvonalúak, hogy nyugodtan kijelenthetjük, ők közénk tartoznak. Természetesen a mostani csoport sem fog hiányozni a színpadról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!