Hírek

2017.03.15. 17:55

Műanyag égetése során mérgezzük a levegőnket

Dunaújváros - Március 3-tól visszavonásig tűzgyújtási tilalom van érvényben az ország teljes területén. Azon kívül, hogy egy erdőtűz súlyos károkat okozhat, a környezetre is óriási terhet jelentenek a felszabaduló nagy mennyiségű szén-dioxid és egyéb égéstermékek.

Horváth Dominik

Ha valaki saját kertjében éget rendszeresen zöld és barna növényi hulladékot, ugyanilyen módon szabadít fel üvegházhatású gázokat. Arról nem is beszélve, hogy nehéz ilyenkor a kísértésnek ellenállni, hogy ne dobjunk a tűzre néhány olyan, feleslegessé vált tárgyat, amitől más módon nehézkes megszabadulni. Minden műanyag, de, különösen a gumik égetése során olyan mérgező vegyületek jutnak a levegőbe, amelyek belélegezve súlyosan károsítják a légutakat. A füstből kiváló, a növényzetre leülepedő részecskékkel azután saját konyhakertünket is szennyezhetjük. Hasonló módon ártalmas a festékes papírok, faanyag vagy ragasztott pozdorja.

A tábortüzet ne hagyjuk őrizetlenül, a végén pedig oltsuk el Fotó: Horváth Dominik

Nem csak egészségünket veszélyezteti súlyosan, de szigorúan tilos is a nem természetes eredetű hulladékok égetése. Komoly bírságra, sőt, akár szabadságvesztésre is számíthat, akit rajtakapnak.

Az ilyenkor időszerű tarlóégetések, valamint a száraz növényzet és a szeles, csapadékban szegény kora tavaszi idő kedvez a lángok elszabadulásának. A tűzesetek döntő többsége emberi mulasztás következménye, ami az alapvető szabályok betartásával könnyen elkerülehető lenne.

 




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!