Hírek

2015.07.05. 15:34

Óvjuk élő bolygónkat

Dunaújváros - A városvezetők arra buzdítanak mindenkit: regisztrációjával, aláírásával álljon ki a klímaváltozás megállítása mellett.

Körmendi Erzsébet

A közgyűlés egyhangú döntéssel támogatta az „Élő bolygónk” nemzetközi klímavédelmi kezdeményezés népszerűsítését. Az államfő május 5-én jelentette be: Al Gore volt amerikai alelnök kezdeményezéséhez kapcsolódva kampány indul annak érdekében, hogy a párizsi klímacsúcs résztvevőit az éghajlatváltozást okozó környezetszennyezés elleni ambiciózusabb, elkötelezettebb, nagyobb felelősségről tanúskodó megállapodás megkötésére ösztönözzék.A csatlakozók vállalták, hogy a lehető legtöbb emberhez eljuttatják a kezdeményezés hírét, és lehetővé teszik számukra, hogy www.eloboly gonk.hu címen indult honlapon regisztrálva felemeljék szavukat a cél érdekében. (Írásunk a 3. oldalon.)

A Megyei Jogú Városok Szövetsége 2015. május 14-ei hódmezővásárhelyi közgyűlésén egyhangú döntéssel csatlakozott Áder János klímavédelmi kezdeményezéséhez. Majd ezt követően a megyék, városok köztük Dunaújváros álltak a jó ügy mellé, hogy minél erőteljesebben tudják felhívni a figyelmet a klímaváltozás veszélyeire.

Magyarország köztársasági elnöke Al Gore volt amerikai alelnök célja mellett állt ki, amelynek lényege: hogy a 2015. november 30. és december 11. között megrendezendő párizsi klímavédelmi konferenciáig 1 milliárd ember emelje fel szavát a globális légszennyezés ellen, felhívva ezzel a világ vezető hatalmainak figyelmét a klímavédelem fontosságára. A kezdeményezésre azért van szükség, mert ha nem teszünk semmit az emberi tevékenység okozta globális éghajlatváltozás ellen, az belátható időn belül visszafordíthatatlan károkat okozhat.

A cél elérésének érdekében a www.elobolygonk.hu címen új honlapot hoztak létre. Ezen a felületen regisztrálóknak van lehetőségük csatlakozni, ugyanakkor a magyar adatvédelmi szabályok betartása érdekében neveket, személyes adatokat nem küldenek át az amerikai félnek, mindössze közjegyzői hitelesítést követően, rendszeres időközönként a regisztrálók számát.

A támogatás sikere hazánkban abban mutatkozhat meg, hogy minél többen legyünk, akik aláírással, regisztrálással megerősítjük a kezdeményezés fontosságát. Kiemelt cél, hogy az év végi párizsi klímakonferenciára Magyarország 2 millió aláírást tudjon regisztrálni.

A közgyűlés is határozottan javasolja

Áder János köztársasági elnök arra kérte a települések vezetőit, hogy minél több embert, közösséget buzdítsanak a csatlakozásra. Cserna Gábor polgármester is fontosnak tartja a célt, ezért a júliusi soros közgyűlésen arról határoztak a képviselők, hogy támogatják a csatlakozást a klímavédelmi kezdeményezéshez, illetve annak népszerűsítéséhez. A klímaváltozás megállítását célzó Élő bolygó programhoz bárki csatlakozhat, aki regisztrál a www.elobolygonk.hu internetes oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!