Hírek

2015.01.29. 17:05

Óvodát szeretnének a baracsiak

Baracs - Jelentős fejlesztések nélkül a mostani év sem múlik el Baracson, ha teljesül mindaz, amit Várai Róbert polgármester idei elképzelésként sorakoztatott fel a közmeghallgatáson.

Körmendi Erzsébet

A polgármester egy felvetéssel kezdte a tájékoztatót: mit szólnának hozzá, ha a jövő évtől már csak egy közmeghallgatást tartanának. Nem kellene Templomos után Apátszálláson is megpróbálnia ugyanazt a tájékoztatót elmondani - ahogyan azt most tette - hanem egy helyen, mondjuk Templomoson tartanák a költségvetés-ismertetést. Így hallanák a templomosiak az apátszállásiak észrevételeit, kéréseit illetve fordítva és akár összevethetnék a településrészi igényeket. A hallgatóság soraiból Révész László reagált azonnal: egyik évben Templomoson, másikon Apátszálláson legyen a közmeghallgatás.

Révész László kérdésére válaszolva kiderült: az önkormányzat átvette a Széchenyi utca kezelését (Fotó: Ady Géza)

A múlt év nagy dobása a Széchenyi utca volt, vízelvezetéssel, ivóvízhálózat rekonstrukcióval, kerékpárúttal, útfelújítással. A pénzügyi elszámolás áthúzódott idénre. A település csatornázását is befejezték, ami szintén óriási beruházás volt, gondok viszont még mindig adódnak ez a közmeghallgatás hozzászólásaiból egyértelműen kiviláglott. Várai Róbert szerint tavaly 130 (?!) hibát jelentettek be a lakók, a korrekciók folyamatosak. Sok az ideiglenes helyreállítás, hiszen vannak munkák, amiket csak fagymentes időben tud a kivitelező elvégezni. De biztatta a lakókat, jelentsék be a hibákat, gondokat továbbra is, mert a kivitelező három év garanciát vállalt, és az elkövetkező három évben annyiszor köteles visszatérni Baracsra és elvégezni a szükséges javítást, ahányszor kell!

Összesen 334 millió forint bevételből gazdálkodhat Baracs 2015-ben, ebből kötelező és önként vállalt feladatokat teljesítenek. A tervezett fejlesztéseket sorolta Várai Róbert. Más településekhez hasonlóan megoldanák az iskola, az óvoda és a polgármesteri hivatal energetikai fejlesztését, ha sikeres lesz a pályázatuk. A Faluház azért nem szerepel a pakkban, mert a hatalmas épület önmagában felemésztené az igényelhető százötvenmilliós keretösszeget. Borocs (illetve Baracs) vezér szobrára támogatásból már megvan a pénz. Szükség van a községben egy lakóközösségi kötőelemre , összetartozási szimbólumra a szobor és az azt körülvevő park erre ideális lenne. Kapcsolódna hozzá a Mária kert, a Mária zarándokút részeként a parknál lehetőséget adna a településen megpihenőknek az elmélkedésre.

Az önkormányzat megvásárolta Templomoson a régi postaépületet, az szeretnék, ha ott idősotthon létesülne várják a befektetők jelentekezését. A térfigyelő kamerarendszert kiépítésére már elnyerték a támogatást, elkezdik a kamerák telepítését, amint jó idő lesz, a rendszer központját pedig a körzeti megbízott irodájába telepítik.

Tervezik utcanévtáblák kihelyezését, és vízkárelhárítási tervet készíttetnek. A Liget sori övárok visszatérő téma. Hosszú évekbe telt, mire az önkormányzat vezetőinek sikerült megvásárlással és kisajátítással megszereznie az árokhoz szükséges néhány méter széles területet. Nyolcvan tulajdonost győztek meg, kitartó munka és ötmillió forint árán eljutottak a területszerzés végére már csak az árokásást kell megszervezni...

A leginkább vágyott beruházás az új óvoda. A faluház mögött építenék fel az intézményt, nemsokára engedélyes tervekkel is lesznek, és bíznak a beadott pályázat sikerében. Másik nagy fejlesztés a vállalkozó önkormányzattá váláshoz kapcsolódik: szép raktárépület alakítanak ki a hivatal mögött, ott tárolnák a gépeket, szociális helyiséget biztosítanának a közfoglalkoztatottaknak, a tetőterében pedig rendezvényterem lenne.

 

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!