Hírek

2014.07.16. 18:05

Őzet gázoltak már a városon belül is...

Dunaújváros - Évente tíz-tizenkét vadállatot, főleg őzet gázolnak el autósok a helyi vadásztársaság területén.

Pekarek János

Turóczi Erik, a Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza

A biztosítók tapasztalatai szerint nyaranta mindig nagyon sok vadbaleset történik a közutakon: részben azért, mert az autósok nem veszik komolyan a vadveszélyre figyelmeztető táblákat, részben azért, mert a vadállatok ilyenkor élik legaktívabb párzási időszakukat.

A vadásztársaságok ugyan táblákkal, kerítésekkel figyelemfelhívó kampányokkal igyekeznek elejét venni az akár milliós károkkal is fenyegető vadbaleseteknek ám a szakemberek azt mondják, hogy az ehhez hasonló váratlan helyzetekre nem lehet igazán felkészülni.

Turóczi Erik, a dunaújvárosi Kohász Vadásztársaság hivatásos vadásza szerint is veszélyes ez az időszak. Gondolhatnánk, hogy mifelénk, ahol nincsenek nagy hegyek, összefüggő erdőségek, talán kisebb a vadállattal való ütközés veszélye de ha ezt gondoljuk, akkor nincsen igazunk!

A hivatásos vadász szerint évente tíz-tizenkét vadállatot ütnek el Kohász Vadásztársaság erdői, mezői mentén: főleg őzeket. A társaság vadászterületén 16 kilométernyi közforgalmú út vezet át, amelyek közül a legforgalmasabbak a 6. számú főút, illetve a Mezőfalva-Dunaföldvár út.

Általában ezen utak mellett történik a legtöbb vadbaleset de előfordulnak egészen szokatlan esetek is.

Ütöttek el már őzet például a Dózsa György út-Baracsi út kereszteződésénél álló benzinkútnál, vagy a futballstadion előtt, a zebrán...

Igaz, ezek a területek nem tartoznak a vadásztársasághoz. Vadban esett kárt egyébként nekik még sosem térítettek meg, pedig egy átlagos őzbak értéke elérheti a 250 ezer forintot is. Ha pedig trófeája sokat ígérő, akkor ez a pénz felmehet akár egymillió forintra is. Ezt pedig a körülményektől függően ki kellene fizetnie az autósnak a vadásztársaság számára, mondja Turóczi Erik.

Ezzel szemben minden ilyen balesetnél (amelyben a kárvallott autós legfontosabb teendője, hogy mindenképpen kérjen rendőri intézkedést, a kocsiban esett kártól függetlenül!) a vadásztársaságnak kell igazolnia, hogy esetében nincs felróható tényező: táblákkal figyelmeztetett a veszélyre, nincs épp vadászat, és etetők sincsenek a környéken.

Az autósnak fizet a casco, de azért jobb elkerülni a bajt!

 

Címkék#vadász#őz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!