Hírek

2016.04.17. 18:10

10 év után végre rendeződhet a rácalmási születésű Miska sorsa

Rácalmás/Dunaújváros – Közel tíz éve indult a még ma is Rácalmáson állomásozó Miska rekordhuszár története, amelyre nagylátószöggel tekintve kijelenthetjük: kis magyar abszurd, tanulságokkal, hittel, reménnyel és temérdek újratervezéssel. Figyelem, egy alapvetően pozitív sztori következik!

Szabó Szabolcs

Miska még soha nem nézett ki ilyen jól. A minta már kész, jöhet az öntési fázis. A zsaluzáson Miska családja látható: Rohonczi ROHO István, Vas János és Vlaszák Mihály

– Ha két héttel ezelőtt beszélgetünk egy búskomor embert szólt volna, ám mára összekaptuk magunkat. Sok-sok gyötrődés, visszautasítás és egyéb zavaros ügyek után most úgy vélem, volt értelme tíz évvel ezelőtt belevágni ebbe az egész Miska-történetbe. Soha nem álltunk ennyire közel a tényleges megvalósításhoz mint most. Ez erőt ad – mondja kissé elérzékenyülve Vlaszák Mihály ötletgazda és fő mecénás, a Metalloglobus Fémöntő Kft. vezetője a régi rácalmási lovardában kiépített támaszponton vasárnap délelőtt. Mögöttünk Miska huszár, a rekordkatona, aki, ha minden jól sikerül, még idén őszre Pákozdra költözik majd. De ne kocogjunk ennyire előre...

– Az utóbbi tíz év egy kőkemény tanulási folyamat volt számunkra. Az alkotó Rohonczi ROHO István, és számunkra is. Nem titok, többször voltunk nagyon mélyen, elkeseredetten. Csak egy példa: sok település bejelentkezett Miskáért, ám mikor ténylegesen leültünk tárgyalni, kiderült az aktuális öltönyös urak csak a saját zsebüket nézik. Köszöntük a lehetőséget és továbbálltunk. Évről évre jött egy olyan bukkanó, amelyet meg kellett oldanunk, ám szerencsénkre mindig érkeztek olyan önzetlen segítők, akik az ügyet tartották fontosnak. Ez vitt előre minket is. Pontos dátum még nincs, de Miska Pákozdra költözik majd.

Miska tekintete - kész a minta, már csak a betonkiöntésre és talapzatra emelésre vár a szobor

A Mint Miska-projekt ötletgazdájánál arra is rákérdeztünk: az utóbbi években mi jelentette a legnagyobb problémát?

- Mindig is volt egy komoly és üzleti szempontból is alátámasztható víziónk. Őszintén megvallva, abban én soha nem hittem és ma sem hiszek, hogy ezt a valóban nagy és értékes műalkotást majd letesszük valahová és majd ott történik vele valami... A pákozdi emlékhely vezetőivel megtaláltuk a közös hangot, ők is látják ebben a nagy lehetőséget. Nem véletlenül majd a Miska huszár lesz - remélhetően - A hazafiság iskolájának nevezett történelmi túraútvonal utolsó állomása. A helyi sajtóban is már többször megjelent már, hogy a Pákozdhoz tartozó Bogárhalmon szeretnék felállítani Miskát. Nem volt egyszerű, sőt számos konfliktussal járt az ehhez kapcsolódó telekügylet is, végül úgy döntöttem, hogy saját beruházásként teremtem meg a feltételeket. Mindennek természetesen ára van. Miska huszár mellé egy kis élményparkot, foglalkoztató centrumot képzeltünk el, nos ez most kicsit várat majd magára. De bizakodom, hiszen kaptunk számost pozitív visszajelzést - tette hozzá Vlaszák Mihály, aki a következő hetek munkáiról is beszélt.

Rohonczi ROHO István Miska édesapja - büszke gyermekére

- Sikerült találnunk egy elhivatott kaposvári céget, amely speciális könnyű betonnal foglalkozik, ők szívügyüknek tekintik a katonát és ha minden igaz már jövő héten megkezdik a munkát, itt Rácalmáson. Mindezt a látványosságnak sem utolsó heteket webkamerával rögzítjük, így dokumentáljuk a folyamatokat.

A pontos részletekről már Vas János, a Miska-sztori egyik elhivatott gazdája mesélt a DH-nak: - Egy speciális zsaluzás és betonozás segítségével készítik majd el a formát a szakemberek. Mindez az előre ütemezett tervek szerint 13 héten át tart majd, ha nincs fennakadás, akkor június végére végeznek a feladattal. Hozzá kell tenni azonban, hogy járatlan úton keresgélünk. Magyarország legjobb szakemberei számára is komoly kihívás ez, hiszen bármikor akadhat egy nem várt feladvány, csakúgy mint az utóbbi tíz évben, amikor számtalanszor kerültünk nehéz helyzetbe.

- Őszintén szólva magam sem gondoltam volna, hogy tíz év kell ehhez, de most állunk a legközelebb a megvalósításhoz, és ebben rengetegen segítettek minket. Nekik hála és köszönet. A minta, amit én anno elképzeltem most készen van, jöhet a gyakorlati megformázás. Ezzel is sok munkák lesz, de Miskát már várja a pákozdi Bogárhalom, ez éltet minket - tette hozzá Miska egyik édesapja Rohonczi ROHO István képzőművész.

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!