Hírek

2016.09.22. 18:10

Palacsintára fel! Rekordra készülnek Dunaföldváron

Megkezdődött a visszaszámlálás a földvári palacsintasütés Guinness-rekordkísérletének helyszínén, a földvári Duna-parti kemping területén.

L. Mészáros Irma

15 órával a hivatalos kezdés előtt a helyszínre folyamatosan érkeznek a segítők a távolabbi országrészről, többek között Békés és Csongrád megyéből. Bevetésre készen állnak a gáztűzhelyek.

Már a elvégzett munka nyugalmával, a mester szemével néz végig a katonás rendben álló tűzhelyeken Márton József gázszerelő. Ő és fia háromnapi munkával ellenőrizték az összegyűlt 53 gáztűzhelyt.

Márton József és ifj. Márton József elégedetten szemlélik az átvizsgált ötven gáztűzhelyt (Fotó: L. Mészáros Irma)

Három készüléken nem volt biztonsági érzékelő, azok nem használhatók. Elvégezték a fúvókák tisztítását, égőnyomás próbát és a vezetékek teljes cseréjét. Egy gázpalackról két tűzhely működik. Nyolc tűzhely van egy-egy blokkban. Pontosan kiszámították a szükséges gázmennyiséget. Holcz Gáborral, a Prímagáz szakemberével terveztette meg a rendszert. Számítása szerint 650-700 kg gázra lesz szükség, de a biztonság kedvéért 800 kg-ot rendeltek.

A főszervezők - Gurics Annamárai, Horváth Irén és Kutiné Péter Ilona (Fotó: L. Mészáros Irma)

A helyszínen vannak a szükséges alapanyagok. 1200 kg liszt a Doór és Doór Transfer Kft. felajánlásából, 100 ezer forint értékű étolaj a Máltai Szeretetszolgálat jóvoltából, 54 kg tojáspor a Vén Duna Vízisport támogatásából.

Még az est folyamán is érkezett lepedőrajz. Összesen tizenhármat kaptak eddig óvodáktól, kisiskolás osztályoktól. A kiállítást a kemping kerítésén láthatjuk majd.

Megérkezett az egyik lepedőrajz - (b) Kutiné Péter Ilona, Majláthné Konrád Emília  (Fotó: L. Mészáros Irma)

A segítők számára ma estére hurka sült néhány sütőben, de készült a vízi polgárőrök jóvoltából finom lecsó is. Holnap a szervezők hatkor kezdenek, a Magyar Rekordszövetség elnöke, Sebestyén István 9-kor érkezik, ellenőrzi a körülményeket. A sütőket reggel 9-fél 10-re várják. Mindenki regisztrálás után kapja meg a névjegykártyát s a számot, hogy melyik tűzhelyet foglalhatja el. Néhány csapat, amelynek tagjai huszonnégy órás sütést vállaltak, sátrat állítanak fel a helyszínen, s főznek is a csapattagoknak.

A ma este érkezett segítőknek hurkát is sütöttek (Fotó: L. Mészáros Irma)

Már most remek a hangulat, van ugyan izgalom, de mindenki bizakodó. Jó buli lesz – mondják. Nagy az összefogás, a földváriakon kívül sok embert várnak Dunaújvárosból is. Sikerülni fog – állítják magabiztosan.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!