Hírek

2017.03.02. 18:55

Pálinkák és párlatok - Izgalmas és ízes versenyt hirdettek a főzőknek

Márciusban egy izgalmas versenyre várják a magán- és bérfőzetőket Perkátán. Szakmai és társadalmi zsűri fogja értékelni a nevezett pálinkákat, s egyéb érdekes programokkal is készülnek a szervezők.

Horváth Dóra

Helyi és regionális pálinkaversenyt szerveznek Perkátán március 18-án és 25-én, a perkátai Győry-kastélyban. A verseny kapcsán az egyik szervező, Pavlicsek Csaba, háromszoros nemzetgyőztes magán pálinkafőző, pálinkamester, okleveles pálinka sommelier adott bővebb információt. Az esemény lebonyolításában Perkáta Nagyközség Önkormányzata is szerepet vállal.

A program célja elsősorban az, hogy a pálinkakultúrát népszerűsítsék általa, jobban megismerjék a perkátai és az országban dolgozó magánfőzött termékeket. Épp ezért a versenyre magán- és bérfőzetők jelentkezését várják, a kihívás kifejezetten rájuk fókuszál. A szervezők szeretnék, hogyha minél több termékkel megismerkedhetnének a nap folyamán.

A perkátai pálinkaverseny szervezője, Pavlicsek Csaba, aki már háromszor nyerte el az Év magánfőzője címet
Fotó: Horváth Dóra

A verseny napján, 18-án a program a reggeli után kezdődik 10 órakor, amikor is a bírálók kapnak egy sorszámot és bíráló lapot, amelyen minden minta szerepel. A minták egy négy sorszámjegyből álló jelzéssel kerülnek fel a bírálati lapra, továbbá a gyümölcs nevét is feltüntetik, amiből készült az adott nedű. Szerepel még mellettük az alkoholfoka és az évjárata. Ennyi információ áll a zsűrizők rendelkezésére, a készítő neve nincs feltüntetve számukra.

Pavlicsek Csaba elárulta a főbb értékelési szempontokat is, amelyek a következők: illat tisztasága, íz tisztasága, illat és íz karaktere, harmónia, lecsengés. Összesen 20 pontot lehet elérni, 4x5 pontot a bírálati rendszerben.

A bírálók mind szakmabeliek, a zsűri elnöke Balogh Krisztián, a Czetis pálinkaház főzőmestere, tulajdonosa, okleveles pálinkamester, a Destillata párlat-világbajnokág érmes főzőmestere, pálinkabíráló.

Az eredményhirdetés napja egy héttel később, március 25-ére lett kitűzve, helyszíne szintén a perkátai Győry-kastély lesz. Erre a napra, 14 órától egy komplex programsorozattal készültek a szervezők: három érdekes, szakmai előadással várják az érdeklődőket, s a késő délutáni órákban a verseny eredményeit is ünnepélyes keretek között hirdetik ki - mind a szakmai, mind a társadalmi zsűri által díjazottak nevét.

Pavlicsek Csaba végezetül egy kicsit súgott a jelentkezőknek, hogy szerinte mi a legalapvetőbb tulajdonság egy jó pálinkában:

- Számomra a legfontosabb a korrekt, technológiailag hibátlan termék. A pálinka legyen az adott gyümölcsre jellemző tiszta illatú, zamatú és ízű, kellemes szájérzetet nyújtó, hosszas lecsengéssel megáldott termék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!