Hírek

2014.02.10. 17:00

Pályakezdő, álláskereső

Dunaújváros - Tavaly a megyei nyilvántartásban szereplő álláskeresőknek közel tizenhárom százaléka, (havonta közel két és fél ezer munkanélküli ) pályakezdő volt.

Körmendi Erzsébet

A pályakezdő állástalanok száma az év első hét hónapjában magasabb volt az előző év adatainál, a legnagyobb mértékben márciusban, a legkevésbé pedig júliusban haladta meg az előző évit. Aztán augusztusban számuk eggyel elmaradt a tavalyitól és decemberben már 750-el voltak kevesebben mint a megelőző évben.

A pályakezdő munkanélküliek létszámának hullámzása minden évben megfigyelhető. A munkaügyi központ adatai alapján januárban 2671 júniusban 2270, szeptemberben 2513 és decemberben 1844 fiatal keresett munkát. Legkevesebben a tanév befejezése körül tartják a kapcsolatot a munkaügyi szervezettel.

A pályakezdők a nyári hónapokban, a tanév befejeződése után jelentkeznek nagyobb számban, amikor nem sikerült a továbbtanulásuk, vagy nem tudtak elhelyezkedni. Számuk és arányuk egyaránt szeptemberben tetőzött a korábbi években, tavaly azonban alatta maradt az év eleji adatoknak. Októbertől újra folyamatosan csökken a fiatal állástalanok száma, mivel az ajánlott vagy elfogadott képzési programok keretében sokan kezdenek el tanulni, vagy egy részük a pályakezdő programok valamelyikének részesévé vált.

Iskolai végzettségüket tekintve a pályakezdők 46,6 százaléka szakképzetlen. A pályakezdő álláskeresők harmada a legfeljebb általános iskolát végzettek csoportjába tartozik. Ezen felül 12,4 százalékkal a középfokú végzettségű szakképzetlenek táborát gyarapítják a gimnáziumi érettségivel rendelkezők. A középfokú végzettségű szakképzettek a pályakezdő állástalanok 26,8 százalékát teszik ki. Főiskolai, vagy egyetemi diplomával pedig a munkanélküliként regisztrál fiataloknak mindössze a 6,1 százaléka rendelkezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!