Hírek

2017.04.10. 20:10

Kulcs: Szivattyúznak, de az önmagában nem lesz elég!

Kulcs - A község életét alapvetően befolyásolja a belvíz, ami valószínűleg a partfalcsúszások okozója is.

Pekarek János

Kulcs község egyik legnagyobb gondja a belvíz - ami szakemberek szerint az emlékezetes, nagyméretű partfalcsúszások kiváltó oka is lehet. Önmagában is sok gondot okoz azonban: beszivárog az ingatlanok pincéjébe, alagsorába, utakat mos alá vagy áraszt el! Az önkormányzat szeretné gyökeresen megoldani a problémát.

A kulcsi önkormányzat a Fejér Megyei Katasztrófavédelem és a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság szakembereivel együtt folyamatosan figyelemmel kíséri idén január 19. óta a község Virághegyi részén a belvíz megjelenését, emelkedését.

Mivel a sok csapadék miatt a március 22-i bejáráson megállapították, hogy több ingatlan is közvetlen veszélybe került a belvíz következtében, a zárt szennyvíztárolók is felteltek csapadékkal, folyamatosan talajszennyezést okoznak, az épülő lakópark kertjeibe is betört, valamint közvetlen összefüggésben lehet a Duna-parti területen az évek óta rendszeres problémát okozó partfalcsúszással, szivattyúzást rendeltek el.

Ennek során zárt csővezetéken és a meglévő, kiépített, betonburkolatú árokrendszeren át a Duna medrébe vezetik a felgyülemlett belvizet március 23-a óta, folyamatosan, napi huszonnégy órában.

A belvíz-szivattyúzás költségét mintegy 4-5 millió forintra becsülik a szakemberek a most 3153 állandó lakosú, folyamatosan növekvő községben. Ezt a község reményei szerint visszakapja az állami vis maior, azaz rendkívüli esetekre szánt keretből.

Azonban mindenki tisztában van azzal, hogy ez csak ideiglenes megoldás lehet: egy nagyobb esőzés újra feltölti a belvízveszélyes területeket.

Ez az egyik leglátványosabb megjelenése a kulcsi belvíznek
Fotó: Ady Géza

Ezért a kulcsi önkormányzat, amint azt Jobb Gyula polgármestertől és Fejes Balázs alpolgármestertől megtudtuk, közel egy éve, 2016. április 18-án pályázatot nyújtott be a belvíz-elvezető rendszer kiépítésére. A pályázat értéke 230 millió forint - ezzel szemben áll a 1,674 milliárd forintnyi mentendő érték: önkormányzati utak, 85 telek, 53 ház.

És a Duna menti partfal biztonsága...A pályázatot a napokban bírálják el. Annak érdekében, hogy minél gyorsabban megkezdhessék a belvíz-elvezető rendszer kiépítését, a kulcsi önkormányzat már egy előzetes közbeszerzési pályázatot is lebonyolított. Tényleg csak a döntésre várnak!

A kulcsi Virághegy környékén március óta folyamatosan, napi huszonnégy órában szivattyúzzák a belvizet. A munkákat folyamatosan ellenőrzik az önkormányzat, a dunaújvárosi járási hivatal, a katasztrófavédelem és a vízügyi igazgatóság szakemberei. A szivattyúzás azonban csak ideiglenes segítséget jelent: állandó belvízelvezető rendszert kellene kiépíteni: erre pályáztak már.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!