Hírek

2017.06.18. 19:30

Pályázati döntések: Több buszmegálló és buszöböl is megújul a közeljövőben

Dunaújváros - A múlt hét csütörtöki közgyűlésen több támogatási kérelemről, pályázatról és fejlesztési elképzelésről is szavazhattak a képviselők.

Szabó Szabolcs

Mint arról korábban már többször is olvashattak a Dunaújvárosi Hírlapban, a TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) keretében több, a helyi turizmus fejlődését segítő pályázat előkészítését már megkezdte az önkormányzat.

A tervek szerint e forrásokból valósulhatna meg a Monbach kúria látogatóközponttá történő átalakítása, valamint az Intercisa Múzeum átköltözése a Magyar úton található egykori malom épületegyüttesébe. A közgyűlés csütörtöki döntése szerint egy harmadik elemmel is bővülne a turizmusfejlesztési csomag: a felső Duna-parton, a sétány mentén egy kilátó épülne, amelynek a látványtervei már korábban elkészültek. Számos, az önkormányzat által kiírt támogatási pályázatról is szavaztak a képviselők.

Az önkormányzat oktatási, nevelési, és szabadidős tevékenységek támogatására kiírt pályázatára összesen 10 kérelem érkezett. Az elfogadott határozati javaslat értelmében a "Szilágyi" Alapítvány 70 ezer forintot költhet majd a tanulói színházlátogatásra. A Göllner Mária Waldorf Pedagógiai Alapítvány pedig 500 ezer forintot kapott működési támogatásként. A Mozgás és Mese Alapítványnak 300 ezer forintot kap egy többfunkciós, egyszerre több gyermek számára használható mászóka megszerzésére és felállítására. A Dunaújvárosi Szonáta Zeneművészeti Alapítvány zeneiskolai gólyatábort 300 ezer forinttal támogatja az önkormányzat, a Dunaújvárosi Gárdonyis Tanulókért Alapítvány pedig 200 ezer forintból kreatív tábort szervezhet diákjainak. A Kőrösi Diákalapítvány 727 ezer forintot kapott egy interaktív, az oktatást segítő tábla beszerzésére, valamint tanulmányi versenyek lebonyolítására.

Számos, a város egészét érintő felújításról is döntöttek csütörtökön a képviselők. Egy nagyobb csomag keretében új buszmegállókat építenek, buszöblöket, járdákat javítanak. Tételesen: felújítják az Október 23. tér 9. szám mögött található parkolót és a Partvédmű területén lévő járdákat, korlátokat, lépcsőfokokat. Új burkolatot kap a Batsányi utca 43. és 53., a Tavasz utca 10. és 14. előtt található járdaszakasz, a felső Duna-parton található helikopter-leszállóhoz vezető út, a Kossuth Lajos utca 19. és 27. közötti parkoló, valamint a Lajos király körút 2. számnál lévő járda is.

Elbontják a régi, rossz állapotban lévő buszváró pavilonokat a 62-es számú út sándorházi megállójában és a Szilágyi Erzsébet úti áruháznál is. Mindként helyen új buszvárót építenek a szakemberek. A fenti munkálatok kivitelezésével a DVG Zrt.-t bízta meg az önkormányzat 70 millió forint összértékben.

A helyi szociális és egészségügyi szervezetek támogatásáról is döntött a közgyűlés, ez alapján az ESZI-ért Alapítvány Barátsági úti idősek otthona 150 ezer forintot kap bútorvásárlásra, a Dunaújváros és Környéke 04 Alapítvány működési támogatására 500 ezer forintot biztosítanak, a Dunaújvárosi Bölcsődékért Alapítvány pedig 725 ezer forintot költhet szükséges bútorok és eszközök beszerzésére.

Hamarosan új testvérvárosa lehet Dunaújvárosnak. A képviselőktől zöld utat kapott határozati javaslat értelmében az együttműködésnek fontos szereplője lehet a Szilágyi Erzsébet Általános Iskola, ahol az idén indult, népszerű horvát szakkört a nagykövet is meglátogatta. A későbbiekben természetesen a gazdasági együttműködés is fontos szerepet kaphat. Vukovár Eszéktől mintegy 36 kilométerre található, 27 ezer fő lakosú település. Ma Horvátország legnagyobb dunai kikötője, fejlett mezőgazdasága, állattenyésztése, textil- és élelmiszeripara van. Vukovárnak még nincs partnertelepülése, ám szívesen nyitna Dunaújváros felé - olvasható az elfogadott indítványban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!