Hírek

2015.05.31. 18:51

Parázsos ízek, pillanatképek - Városi grillparti Dunaújvárosban

Dunaújváros - A térség gasztrozsonglőrei szombaton 16 órakor kezdték izzítani a parazsat. Füstfelhőbe borult az alsó Duna-part, és 17 órakor már zsúfolásig telt a Parázs Varázs placc: egy szelet húst sem lehetett leejteni, mert valakinek a lábában biztos fennakadt volna, annyian voltak.

Körmendi Erzsébet

A nagy városi grillparti évről évre több embert vonz.

- Tavaly is sokan voltak, de az idei szerintem a rendezvény életében csúcsnak számít. A kezdetektől minden alkalommal itt vagyunk a barátaimmal a Parázs Varázson, mert szuper, de ennyi embert még nem láttam, mint most - állította Mérő László, akit spontán szólítottunk le az egyik sátornál. Körülnézve gyorsan meg is állapítottuk: igaza lehet. Az utak és a Duna mellékága által szegélyezett füves területet lassan kezdi kinőni a rendezvény, és annyi sörpadot sem lehet találni a környéken, amennyit a szervezőknek ki kell osztaniuk a grillversenyre jelentkező, vagy a rendezvényen csak úgy résztvevő családok, társaságok, dolgozói közösségek között...

Lángolt, majd izzott a faszén a különböző boltban vásárolt, vagy házilag készített grillező alkalmatosságban, lobogott a gázláng a bográcsok alatt. Füsthelbőbe borult az alsó Duna-part, a kezdéstől számítva egy órán belül pedig már a sült húsok fűszeres illata erősítette fel az ember nyálelválasztását. Ínycsiklandozó finomságokra leltünk mindenütt, ahogyan igyekeztünk a szorosan egymás mellett sorakozó főzőhelyek egyikétől eljutni a másikig. Közben baráti marasztalás, szíveslátás, itallal kínálás, koccintás lassította a munkamenetet...

Simon Sándor, Katona Norbert és Laki Zsolt nagy gonddal süti a saslikot persze egy-egy korty is jólesik munka közben...Fotó: Zsedrovits Enikő

A színpadon elsőként a Drumsters dobos kollektíva pörgette fel a hangulatot. A 4. sorszámmal ellátott Varázs Húzás kötélhúzó mutatvány után ismét a könnyűzenei szakasz következett: a Sárga Taxi énekesét, majd az Ed Philips and Memphis Patrolt hallgathatta a Parázs Varázs sokadalma.

Ami pedig a grillparti létszámát illeti: háromszázan neveztek be a versenyre. A neves szakemberekből álló zsűri először szemrevételezte a készülő étkeket, majd 25-öt választott ki kóstolásra, hogy eldöntse, melyik a legjobb. A zsűrit elnöklő Schvets Zsolt, a Magyar Grillszövetség egyik alapítója, mesterszakács magyarázta: az ízen kívül az is nagyon fontos, hogy az étel ránézésre is izgalmas élményt ígérjen a kóstolójának. Fontos volt a zsűrizéskor a saját készítésű termék, például a házilag összeállított grillkolbászokat előnyben részesítették a boltival szemben. Bár a Parázs Varázs egyébként sem a műétkek színhelye volt, taroltak a különlegesek, magyarosak.

A műsorvezető, Balogh Tamás fokozta a hangulatot a színpadi számok között - például sorsolással, ahogyan azt a fotó is bizonyítja.

A zsűrinek nem volt könnyű dolga, már csak a mennyiség miatt sem, hiszen a háromszáz féle grillétel hallomásra is megfekszi az ember gyomrát. Ám a mesterszakács ítészek  Schvets Zsolt, Hargiati György, Abonyi Tamás és Szabó György rutinosan a legkülönlegesebbeket hagyták a végére... Mert készült vadmalac roston, mi több, kenguru, mégpedig fűszerezés nélkül lesütve, hogy a hús íze domináljon a kóstoláskor. A jellemzően magyaros étel, a slambuc készítőit is kiemelték az értékeléskor. Mert elbírálták a bográcsos ételeket, hiszen azok között is akadtak kiválóak és különlegesek, ám a fő csapásirány a grill volt, elvégre a Parázs Varázs grillpartiként írta be magát mégpedig vastagon a város rendezvénynaptárába.

Két, mindenre elszánt mesterszakács-palánta: Pillár Bence és Bicskei-Szabó Szabolcs

Érdekes eszközökből sem volt hiány. Bojlerből és mosógépvázból készültek sütő alkalmatosságot, bizonyítva, hogy a szabadtéri sütés a vérünkben van, és az eszközhiány nem lehet akadály...

- Pénteken még nem volt semmink. Félbevágtunk hát egy fém hordót, húzott lemezből vágtunk rá rácsot, és egy vas lapból készítettünk tetőt, hogy a hő alaposan átjárja az ételt - magyarázta Laki Zsolt, Katona Norbert és Simon Sándor a tűzoltók táborhelyénél. A grill placcon közép tájt összegyűlt fiatalok pedig állították, hogy társaságuk szakácsa Katona Bence nagyon jól főz. Ezúttal csülkös körmöt készített, amibe a végén feldarabolt újkrumpli is került.

Oravecz Dóra játék közben.

A kegyeleteseknél Juhász Jácint grillezőjére csodálkoztunk rá: IFA felnijéből készítette a tűzterét, a sütőlemez pedig mezőgazdasági boronatárcsa. A sistergő tarjaszeletek kóstolásra ösztönözték az embert, azt ígérve, hogy minden ízükben a mennyekig repítik a gasztronómiai élvezeteket kedvelőket. És akkor még nem mondtam, hogy parázsban sült, fűszervajas újburgonya tartozott hozzá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!