Hírek

2016.03.07. 17:24

Hatalmas lösztömb gurult le vasárnap délelőtt az Üdülő soron, a zsidó temető mögötti löszfalról

Dunaújváros - Ezen a vidéken mindig rossz érzést kelt, ha azt halljuk: megmozdult a lösz. Most is mozdult, de...

Pekarek János

Három-négy nagyobb, néhány száz kilós, esetleg egy-két tonnás lösztömb gurult le vasárnap délelőtt az Üdülő soron, a városi szabad stranddal szemben lévő út mellett álló zsidó temető mögötti löszfalról.

Személyi sérülés és nagyobb anyagi kár nem történt. Három-négy síremlék rongálódott meg.

Minden jel szerint a rendkívül csapadékos télnek és az ugyanígy induló tavasznak volt köze a történtekhez. Azon a környéken egyébként ez egyáltalán nem szokatlan jelenség.

Mindazonáltal a mostani eset össze sem mérhető, sem méreteiben, sem jellegében, okaiban a hat évvel ezelőtti táborállási partcsúszással. Két különféle esetről van szó!

A városi zsidó temető fölött omlott le néhány lösztömb

Vasárnap délelőtt a tíz óra körüli percekben leomlott három nagyobb és több kisebb lösz tömb a szabd stranddal szemben, az Üdülő soron, a Táborállás alatt, a zsidó temető területén. Személyi sérülés nem történt: senki nem járt arra, lakóingatlan a területen nincs. A szomszédos telkeken hasonló eset ez alkalommal nem történt. A katasztrófavédelem jelzőszalagokkal lezárta a temető bejáratát. Érdeklődtünk a DVG Zrt. partfal-fenntartó üzeménél: mi várható?Tóth Ferenc, az üzem igazgatója elmondta: ez a terület nem tartozik a cég fennhatósága alá. Nekik ott pillanatnyilag semmilyen tennivalójuk nincs. Tudnak a történtekről, meg is nézték, hogy mi a helyzet: igaz, hogy csak kívülről, a kerítés mellől.

Tóth Ferenc elmondta: ilyen jelenség a mostani, rendkívül csapadékos tél és tavaszelő során várható volt. Elég nagy súlyú löszdarabok estek le a partoldalról. Ha ez ott történik, ahol lakóház áll a partoldal alatt, akkor elég súlyos hatásokkal járt volna az ügy. Az okokat és a lehetséges következményeket felmérni azonban csak a partoldal aljáról, közvetlen közelről, de még inkább fentről, a táborálláson lévő magáningatlanok felől lehetne.

Elméletileg két lehetőség magyarázhatja a történteket. Vagy a sok csapadék miatt a talajban felgyülemlett vizek belső nyomása feszítette szét a partfalat, vagy a lefolyó vizek mosták ki a falból a lazább szerkezetű részeket. Tóth Ferenc megjegyezte: mindenképpen a környéken lakók érdeke, hogy együttműködjenek a hatóságokkal a történtek kivizsgálásában.

Megkerestük a városi önkormányzat városüzemeltetési igazgatóságának vezetőjét, a városi főépítészt, Szabó Imrét, azzal a kérdéssel, hogy most mi a teendő? Szabó Imre azt válaszolta: az érintett területen három éve építési tilalom van, ezt a tilalmat csak akkor lehet majd feloldani, ha teljes körű kivizsgálásra nyílik lehetőség a partfal állapotával kapcsolatában. A Táborállás ezen része egyébként több tagból áll, tette hozzá a főépítész.

A hat éve történt, és azóta komoly beruházásokkal védett Ágacska utcai és környékbeli partomlás például teljesen más természetű volt, mint a mostani, a zsidó temető felett. A korábbi eset nagymértékű suvadás: falomlás volt, míg a temetőnél úgynevezett morzsalékos hámlás következett be. Önkormányzati területek nem érintettek a vasárnap történt esetben. A város részletes rendezési tervében ez a terület életvédelmi zónaként szerepel: itt mindenki csak saját felelősségére mozoghat az utakon kívül, a telkeken belül, a szakértői vizsgálatok eredményei miatt. A szakértői vizsgálatok azt is alátámasztják, hogy a mostanihoz hasonlóan esős időszakok alatt ilyen hámlások várhatók ezen a területen. A temető melletti telkek egyikén beszélgettünk egy tulajdonossal. Ő évtizedek során, mérnökök tanácsára komoly vasbeton támfal-rendszert épített ki. Nincs is problémája...

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!