Hírek

2016.11.21. 15:50

Pecsét István hazai kórházban küzd...

Pecsét István vasárnap hazatért Kínából, de reméli, hogy még visszamehet.

Pekarek János

- Itthon vagyok - felelte kérdésünkre hétfőn délelőtt Pecsét István, aki közel féléves kezelésről tért haza Kínából. - Vasárnap este tízkor szállt le a gépem Budapesten, éjfélre értem haza. Jól vagyok, a májam fáj időnként, de tartom magam. Sajnálom, hogy félbe kellett szakítanom a kínai kezelést.

A harmincéves dunaújvárosi bányamérnök kamaszkori Crohn-betegsége miatt szorult májátültetésre két éve. Akkor vették észre, hogy rákos daganatok támadták meg epeúti vezetékét. Kimerítve az európai orvoslás lehetőségeit, saját maga derítette ki, hogy a kínai Guangchou-ban működik egy úgynevezett kriosebészet: olvasóink anyagi támogatásával oda utazott ki a nyáron.

Éppen a kriosebészeti eljárás alkalmazhatatlannak bizonyult nála, de több más eljárást sikerrel alkalmaztak esetében. Végül is a két és fél centiméteres rákos áttétek egy centiméteresre zsugorodtak nála.

Pecsét István: váratlan komplikáció miatt haza kellett jönni Fotó: Amatőr felvétel

További kezeléseket is javasoltak a kínai orvosok: ezekre a városi önkormányzat és a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány közreműködésével, valamint további olvasói gyűjtések révén (amibe lapunk is beszállt: gyermekrajz-pályázatot szerveztünk) éppen a napokban gyűlt össze a szükséges négymillió forint.

István átültetett mája azonban hirtelen elkezdett kilökődni szervezetéből. Ezen minden májátültetett átesik, van, aki már a beültetés utáni napokban, van, aki hetekkel később, van, aki évek múlva. Istvánon most jelentkeztek a kilökődési tünetek. A kínai orvosok ennek a komplikációnak a kezelését már nem vállalták, ezért félbeszakították az ottani terápiákat, és Istvánnak haza kellett utaznia.

Még Kínából felvette a kapcsolatot azzal a hazai klinikával, ahol az átültetést végezték. A napokban tudja meg, mikor kell jelentkeznie ott. Hazahozta Kínából a legfrissebb máj-mintavételeket is, a kezelést meggyorsítani.

Pillanatnyilag ennyit tudunk.

Valamint azt, hogy István változatlanul nagyon bízik abban: ezt a rohamot le tudják győzni a magyar orvosok, és két-három hónap múlva visszaindulhat Kínába, ahol az ígéretes rákkúrát folytatni lesz képes, egészen a teljes gyógyulásig!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!