Hírek

2016.09.05. 19:55

Pecsét István ismét gyűjt...

Dunaújváros - Súlyos betegen is képes volt elintézni betegágyából Pecsét István, hogy bekerüljön a kínai sajtóba!

Pekarek János

Jó hírrel szolgálhatunk Pecsét Istvánnal, földinkkel kapcsolatban, akit Dunaújváros és környéke lakossága, vállalkozói, intézményei segítettek ahhoz, hogy Kínában, egy világszerte speciális klinikán gyógyíttassa átültetett mája közelében keletkezett rákos daganatait.

István (mint azt régi olvasóink már tudják) kamaszkora óta úgynevezett Crohn-betegséggel küzd, emiatt szorult májátültetésre. Kínában kriosebészeti beavatkozásra számított, az ehhez szükséges tíz és félmillió forintot földijei adakozták össze számára.

Pecsét Istvánért a kínai klinikán dolgozó ápolói és orvosai is nagyon drukkolnak, ahogyan ez képünkön is látható Fotó: Amatőr felvétel

Ám Kínában kiderült, hogy a sejtek lehűtésén és gyors felmelegítésén alapuló eljárás esetében már nem elegendő. Ezért több más beavatkozást javasoltak neki. Közöttük például a saját vérének feldúsításával járó átömlesztést is. Jelenleg ezt folytatják vele, miután mája felső részénél már több radioaktív sugárzó kapszulát a szervezetébe ültettek.

Az újabb kezelések azonban további kiadásokkal járnak. Igaz, hogy a most folyó kezeléseket a kínai klinika (tekintettel arra, hogy István az első olyan betegük, aki májátültetés után érkezett hozzájuk), ingyen ajánlotta föl számára.

Viszont az István kiutazását is támogató Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány számításai szerint a további kezelések nem csak időben hosszabbítják meg István kinttartózkodását (mintegy három hónappal), hanem további közel négymillió forint kezelési költségre is szükség lenne.

Ahogyan Pecsét István legutóbbi internetes közlése is tartalmazza: a beteg fiatalember nagyon köszöni a dunaújvárosiak eddigi segítségét, és a továbbiakban is számít hozzájárulásukra - de emellett kint, Kínában is igyekszik újabb adományokra szert tenni. Ennek érdekében a klinikán fekve, betegágyából, a Kínában, Guangzhou (Kuangcsu) városában élő magyarok és más európaiak támogatásával szeretett volna bekerülni a kínai médiába, felhívva a figyelmet helyzetére, támogatást kérve.

Sikerült!

Most szombaton, kínai idő szerint este a kuangcsui operában jótékonysági vacsorát rendeztek István kezdeményezésére és javára, a helyi média és a helyi vállalkozók támogatásával, festmények kiállításával, pénzgyűjtő dobozokkal, táncosok előadásával, borkóstoló összejövetellel.

A festmények egy hónapig lesznek kiállítva az operában, bárki vásárolhat közülük, a bevétel István, és egy másik európai beteg javára fordítódik.

Ha én betegágyban fekszem, akkor én beteg vagyok, velem beszélni, szervezkedni, ügyet intézni nem lehet: ezt a feleségem tudja a legjobban, hasonlóan, mint családtagjaim.

Ezért is csodálkoztam el azon nagyon, hogy István, mindannyiunk barátja, aki nagyon súlyos májrákkal vesz részt bonyolult kezeléseken hazánktól, családjától nagyon távol, még emellett mindenféle nyelvi, kulturális különbségeket leküzdve, a betegség által nyomasztva is képes külön rendezvényeket szervezni.

Ha másért nem is, már ezért is megérdemelné a fiú a túlélést...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!