Hírek

2016.03.23. 19:30

Jótékonysági focigála, árverés Pecsét István javára: közel félmillió forint gyűlt össze eddig

Dunaújváros - Jótékonysági focigála, árverés és éjszakába nyúló afterparty zárta a Pecsét Istvánért folyó gyűjtést.

Agárdy Csaba

Pecsét István már kórházban van - habár nem abban, amelyikben szeretne lenni. Kedd óta a budapesti Semmelweis kórházban fekszik, ott, ahol a májátültetési műtétjét is végezték. Legutóbbi laboratóriumi eredményei ugyanis jelentős rosszabbodást, feltehetően epegyulladást jeleztek. Pillanatnyilag infúziót kap, és további vizsgálatokat végeznek rajta, értesültünk édesapjától.

István Kínában szeretne lenni, egy olyan kriosebészeti klinikán, ahol speciális hűtési és felmelegítési eljárással tudnák elpusztítani azokat a rákos daganatokat, amelyeket májátültetése során fedeztek fel az orvosok a máj és az epe kapujánál. E rendkívül agresszív rákfajtát sugárkezeléssel próbálták kiirtani István szervezetéből - sikertelenül. Mivel a szervátültetés miatt gyógyszert nem szedhet, más kezelésre nincs esélye, így Magyarországon és egész Európában számára megszűnt a beavatkozás lehetősége.

Már csak Kína maradt - tíz és fél millió forintért. Az összegre a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány indított akciót - és a sajtó, pártok, intézmények, vállalkozások: a város és környékének lakói vettek benne részt!

Hingyi László, a közgyűlés tagja, bizottsági elnök (balról) a Puskás Öcsi által dedikált labdával, mellette Petrás Gábor, a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség főtitkára a Buzánszky Jenő kézjegyével ellátott labdával. Mindkét futball-labda szép áron kelt el

A Jótékonysági Focikupa és afterparty árveréssel egybekötve szerdán délután kezdődött a Dunaújváros Sportcsarnokban. A Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség szervezésében öt csapat játszott a kispályás labdarúgó-tornán: a DJ-válogatott, amelynek tagjai az afterparty során éjszakába nyúló vidámsággal lepték meg a résztvevőket a Duna-Fitt Sportcentrum közreműködésével. Pályára lépett a DLSZ válogatottja, a Dunaújvárosi Médiaház csapata, a Dunaújvárosi AC kézilabdázóinak együttese, valamint a szebbik nem képviseletében a Pálma FC csapata. A rendezvény teljes bevétele Pecsét István gyógyításának javára megy! A rendezvény ideje alatt a helyszínen és a facebookon is lehetett licitálni híres sport-relikviákra. Így egy Puskás Öcsi által aláírt focilabdára, egy Buzánszky Jenő által dedikált labdára, a 2013-14-es idényben bajnokságot nyert dunaújvárosi jégkorongcsapat tagjai által aláírt jégkorongos mezre, illetve a 2011-12-es labdarúgó évadban szerepelt Újpest FC játékosai által aláírt focista dresszre, és a dunaújvárosiak egykori válogatott labdarúgójának, Torma Gábornak a dedikált mezére. A belépődíjak és a licitálás összege képezi a Pecsét Istvánnak felajánlott összeget. Mivel az eddigi adományok már annyira megközelítették a gyógykezeléshez szükséges összeget, hogy István elkezdte szervezni kiutazását Kínába, ezzel a befejező akcióval lehetőséget biztosított a város és környékének lakossága, a vállalkozók, az intézmények, pártok közössége ahhoz, hogy a lehető legjobb esélyekkel kezdje meg a különleges gyógyító kúrát Kínában.

Licitálók sokasága

A Jótékonysági Focikupa kezdőrúgását a Dunaújvárosi Médiaház munkatársai (Dunaújvárosi Közéleti Hetilap, Dunaújváros Online, Dunaújváros Televízió, Rádió 24, InfoDunaújváros) és a Crossborder Film Kft. vásárolta meg 100 000 forintért. A Hild középiskola által felajánlott Buzánszky Jenő kézjegyével ellátott labdát a DJ. válogatott – DLSZ meccs kezdőrúgásának megvételével Nemes Ferenc szerezte meg – 100 000 forintért.

A Dab.Docler 2014-es jégkorong bajnokcsapatának a játékosok által dedikált pólóját 25 000 forintért Vass Tamás vásárolta meg. A Veszprém férfi kézilabdacsapata által még az azóta meggyilkolt Marian Cozma által is aláírt labdát Dráviczki Márton vette meg 25 000 forintért.

A Puskás Öcsi által 1991-ben dedikált labdáért dr. Dorkota Lajos 70 000 forintot áldozott.

Egy 2011-es, az Újpest labdarúgói által dedikált mez ifj. Cseh Tibor révén 30 000 forintért kelt el.

A dunaújvárosiak egykori válogatott labdarúgójának, Torma Gábornak azért a mezéért, amelyben a holland Roda játékosaként 1999-ben az UEFA Kupa meccseit játszotta, a DLSZ Játékvezető Bizottsága 10 000 forintot ajánlott. A licitek mellett más bevétele is volt a tornának (pólók árverezése, belépőjegyek stb.), így összesen 454 500 forint a mérleg.

Az önkormányzat végig figyel

A Jótékonysági Focikupára a Dunaújváros Sportcsarnokba kilátogatott Hingyi László, a dunaújvárosi közgyűlés tagja, bizottsági elnök is. – Bozsits Attilát kereste meg korábban Pecsét István, hogy segítsen neki, ő pedig kérte a városlakók segítségét. Az önkormányzat rögtön az ügy mellé állt úgy is, hogy kapcsolatrendszerét kihasználva, sokakat, magánszemélyeket, vállalatokat, cégeket, intézményeket megkért arra, ha lehetőségük van, akkor segítsenek Pecsét Istvánnak. Az önkormányzat ígéretet tett arra, ha az utazásig nem jön össze a megfelelő összeg, akkor azt megelőlegezi. Rövid az idő, lassan utazni kell Kínába, de a jövőben is követjük István gyógyulásának az útját.

A Hankook nagy dobása

Közel 600 ezer forinttal járult hozzá a Hankook Tire Magyarország Kft. a Dunaújvárosiak Életéért Közalapítvány által a súlyos beteg Pecsét István számára elindított gyűjtéshez.Rácalmás, 2016. március 23. Pecsét István tizenöt éves kora óta az úgynevezett Crohn-betegséggel él, ami többek között vészesen legyengíti a szervezete immunrendszerét, emellett túl van egy máj-átültetésen is. A jelenleg 28 esztendős fiatalember szervezetét a rák egy igen agresszív fajtája, az epeúti rák támadta meg, áttétekkel a nyirokcsomó rendszerre. Számára az egyetlen esély arra, hogy megérje a 30. születésnapját az, ha eljut a kínai Fuda Tumorközpontba. A civil és társadalmi szervezetek gyűjtéséhez a Hankook Tire Magyarország Kft. is csatlakozott. A gyűjtés során a Hankook dolgozói közel 100 ezer forintot gyűjtöttek össze, amelyet a vállalat további 500 ezer forinttal egészített ki! A gyűjtés szerencsére sikerrel járt, István már az utazását szervezi Kínába. Istvánnak gyors gyógyulást kíván a Hankook Tire Magyarország Kft. összes dolgozója!

István most is kórházban

Pecsét István 2016. március 12-én töltötte be huszonkilencedik életévét. A Dunaújvárosban született, ma itt élő fiatalember Miskolcon szerzett bányamérnöki diplomát, egy Pécs környéki kőbányában dolgozott egy évet, mielőtt betegsége elhatalmasodott volna rajta. Tizenöt éves korától küzd a Crohn-betegséggel, aminek következtében két éve májátültetésre szorult. A transzplantációs műtét közben derült ki: rákos. Fő célja, hogy harmincéves legyen...

 

659 500 forint gyűlt össze Pecsét István javára

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!