Hírek

2016.06.28. 19:25

Pecsét Istvánt szerdán operálják Kínában

Dunaújváros-Kanton – Szerdán van a nagy nap: Kínában megoperálják Pecsét Istvánt, a város és környéke támogatottját.

Pekarek János

A hétfőn rendezett orvosi konzíliumon eldőlt, hogy szerdán végzik el azt a többórás műtétet, amelynek során az István máján, nyirokrendszerében, a májba vezető utakon, kapuknál talált több rákos áttétet próbálják meg elpusztítani. Ezek azok a daganatok, amelyeknek gyógyítására Európában a hagyományos orvostechnikai módszerekkel már nem találtak lehetőséget.

István ugyanis, mint írásaink régi olvasói már tudják, tizenöt éves kora óta szenved Crohn-betegségben, ami egyfajta allergiás reakció. Emiatt a közelmúltban májátültetésre is szorult. Az átültetés során derült ki, hogy már rákos daganatok vannak a hasüregében. Próbálták ezeket radioaktív sugarakkal elpusztítani: nem sikerült. A kemoterápiás kezeléseket a rendkívüli kockázatok miatt István nem vállalta.

Ekkor fedezte fel, hogy a világon hét klinikán, köztük Kínában is foglalkoznak úgynevezett kriosebészeti eljárással: a rákos sejtek hirtelen megfagyasztásával majd felmelegítésével, így elpusztítva a daganatot. Ennek költsége tíz és fél millió forint: ezt az összeget a város és környékének lakói, vállalkozók: olvasóink adták össze.

A kriosebészet azonban nem lesz elég: Istvánba várhatóan egy sugárzó jódampullát is beültetnek. Az egyik áttét nagyon közel van a szív jobb pitvarához... A műtét után egy nap intenzív osztály, majd négy nap teljes pihenés következik.

- Drukkoljatok! Amint jól vagyok, hírt adok! - mondta István hangüzenetében a műtét előtt. Majd (bányamérnökhöz méltón) így fejezte be: Jószerencsét!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!