Hírek

2015.07.02. 15:44

Baracs, Kisapostag és Dunaföldvár közösen rendezi a repülőnapot

Dunaújváros - A 3. Baracs-Kisapostagi Repülőnapot rendezik meg július 11-én szombaton. A szervezők csütörtökön tartottak sajtótájékoztatót.

Agárdy Csaba

Az összejövetel moderátora, Szárszó Lajos elmondta, hogy már három település fogott össze, három polgármester tekinti szívügyének a repülőnapot. Horváth Zsolt, Dunaföldvár, Nagy Attila Kisapostag, Várai Róbert Baracs polgármestere és Pápai Attila, a Dunaferr Repülő Klub vezetőségi tagja  tájékoztatta a jelenlévőket arról, mire is számíthatnak azok, akik július 11-én, szombaton a repülőnapot választják programnak.

Pápai Attila elmondta, hogy a szakmai szervezéssel nem volt gond, hiszen a Dunaferr Repülő Klubnak van tapasztalata és Horváth Zsoltnak is, aki hivatásos vadászpilóta volt.

Nagy Attila elmondta, igyekeztek a kisapostagiak odatenni magukat, a segítő személyzetet adják.

- A szervezés jó hangulatban folyt, miden feltétel adott ahhoz, hogy sikeres legyen a rendezvény. Folyamatosan fejlődik a repülőnap, mind látványban, mind a résztvevők számában, az idén négyezer látogatóra számítunk.

A második repülőnapon Bessenyei Péter tartott nem mindennapos műrepülő-bemutatót. Most Veres Zoltáné lesz ez a szerepe. Ő már harmadszor vesz részt az eseményen

Várai Róberttől megtudtuk, hogy négy évvel ezelőtt, amikor az első repülőnapot kezdték szervezni, nem számítottak arra, hogy így kinövi magát a repülőnap (tavaly egy, az esemény előtti időben történt repülős baleset miatt elmaradt az esemény - a szerk.).

- Egy falusias eseményben gondolkodtunk, Dunaföldvár belépésével nagyot léptünk előre. Szeretnénk, ha a jövőben Dunaújváros is bekapcsolódna a szervezésbe.

Horváth Zsolt elmondta, mivel ő vadászpilóta volt, nagy örömmel látott a szervezőmunkához.

- Az a vágyam, hogy még több település bekapcsolódjon, Kulcstól egészen Paksig, sőt, a Duna másik oldalára is jó lenne eljutni, például Kalocsára. Most a három település összefogása példaértékű

A fellépők közül a két legnagyobb név Veres Zoltáné és Vári Gyuláé. Veres műrepülő Európa-bajnok, többszörös Guinness-rekorder. Eddig több mint százhúsz repülőtípust vezetett a vitorlázórepülőgépektől az óriás Boeing utasszállítóig. A légibemutatókon mindig hatalmas sikere van és nemcsak Európában, hanem Észak-Amerikában és Japánban is. Összrepült ideje 19 000 óra. Vári Gyula repülőtiszt, MiG-21-seken és MiG-29-eseken repült. A kassai repülőtiszti főiskolán végzett, majd az USA-ban századparancsnoki kiképzésen vett részt.

A szervezők kiemelték, egy évestől a kilencvenkilenc évesig mindenkit várnak az eseményre, ami - lényeges információ! - ingyenes, csak a parkolójegyért kell fizetni.

Tíz órakor kezdődik a polgármesterek köszöntője. Délelőtt lesz többek között ejtőernyős bemutató ugrások, hármas kötelék repülés, a Dunaferr Repülő Klub ultrakönnyű szakosztályának és vitorlázó-szakosztályának bemutatója. Délután helikopter bemutatót láthatnak az érdeklődők, Vári Gyula JAK-52-es bemutatója, KA-26-os helikopter repülése, Veres Zoltán műrepülő bemutatja, majd AN-2-es repülése.

 

 

 



Címkék#repülőnap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!