Hírek

2016.02.19. 17:15

Pénteken szolidaritási akcióval folytatódott a pedagógusok és diákok tiltakozása

Dunaújváros - Számos helyi és térségi oktatási intézmény is csatlakozott pénteken a diákok által kezdeményezett „kockás inges” országos akcióhoz.

Szabó Szabolcs

A pedagógusok érdekvédelmi szervezetei és a hozzájuk csatlakozó civilek és más ágazatok dolgozói a múlt héten szombaton több ezren tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen. Mint arról korábban már olvashattak: a demonstrálók főként a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) működése ellen emeltek kifogást.

Pénteken „kockás inges" fotókkal volt a tele a közösségi média - a fent látható kép a Rudas középiskola aulájában készült. Dunaújvárosban és a térségben is számos diákközösség - több helyen pedagógusokkal is kiegészülve - vállalt ilyen módon szolidaritást a tiltakozó pedagógusokkal. Fotó: Ady Géza

A közösségi médiában leginkább „kockás inges tiltakozást" egyrészt Klinghammer István, volt felsőoktatási államtitkár a Magyar Nemzetnek tett nyilatkozata miatt szerveződött, amelyben a volt oktatáspolitikai vezető így fogalmazott: „...olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kockás inges tanári kar grasszál." Az interjút követően országos tiltakozási hullám indult el, tanárok és diákok - kockás ingben - számos fotót tettek közzé a közösségi médiában. A pénteki, órákon belül országossá terebélyesedő akció pedig szintén egyfajta válaszként értelmezhető, hiszen a részt vevő diákok és tanárok azt kívánták bemutatni: kiállnak az utóbbi hetekben demonstráló pedagógusok, az oktatást segítő szakemberek mellett. A dunaújvárosi Széchenyi István Gimnázium előtt álló Széchenyi mellszobor is pár órára kockás inget kapott. A tiltakozási hullám várhatóan tovább folytatódik, szintén a közösségi médiában már több ezer szülő jelezte, február 29-én nem engedi iskolába gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!