Hírek

2014.08.21. 19:55

Pro Pentele-díjat kapott Grábics Gábor

Dunaújváros - Pentele városrész legrangosabb elismerését, a Pro Pentele-díjat Grábics Gábor vehette át.

Körmendi Erzsébet

Kondor László, Matlag Attila, Grábics Gábor, Kemény Lajosné, hátul Hingyi László képviselő

A Pro Pentele-díj átadásakor elhangzott méltatásban az áll, hogy a dunaújvárosi vendéglátó szakmában az egyik legjobban csengő név Grábics Gáboré. Anyai nagyapja Baranya megyében falusi kocsmáros, édesapja pedig városunk egyik legközismertebb vendéglátós igazgatója volt. A díjazott a budapesti szerb-horvát gimnázium elvégzése után pincértanulóként szabadult fel városunk akkori hírességében, az Arany Csillag Étteremben. 1972-től tizenhárom évig üzletvezető-helyettesként dolgozott. Eközben egy évet a drezdai Szeged Étteremben töltött, gyarapította szakmai tudását, valamint a horvát felsőfokú nyelvvizsga mellé a németet is megszerezte. Ma a társtulajdonosa a belváros szívében lévő kedvelt kávézónak, a Cornernek.

Nemcsak a városban, hanem közvetlen lakóhelyén a Pentele Városrészben is egyre jobban cseng Grábics Gábor neve állítják meggyőződéssel a penteleiek. Felesége Nedosoczki Erika ( Hegedűs János fuvaros unokája) révén pentelei családba nősült. Talán e gyökerek is motiválták arra, hogy részt vegyen a pentelei hagyományőrzők munkájában.

A Pentelei Borversenyt 2002 óta rendezi, ügyel a versengés szakmai színvonalának folyamatos emelésére, mellette szponzorálja is a versenydíjakat. Mezőföldi szintű borverseny megrendezését tervezi. A Penteléért Alapítvány egyéb céljait is támogatja, segíti a határon túlról érkező magyar diákok ellátását. Lassan tíz éve, hogy 2 diák tanulmányi ösztöndíját felvállalja, valamint négy diák hétvégi étkezését biztosítja. Szívügye a Szent István ünnep támogatása is: gondoskodik a testvértelepülésről, Csantavérről érkező barátok vendéglátásáról.

Családapaként Grábics Gábor példamutatóan neveli három gyermekét, közülük a fiú Angliában a szállodaiparban dolgozik, lánya az ELTE-n tanul, legkisebbek gyermeke általános iskolás. A díjazott ma már Pentelén gyökeret vert, nagy körültekintéssel figyel mindenkire, a pentelei hagyományőrző munkából is példamutatóan kiveszi a részét, tetteiben tükröződik lakóhelyi iránti tenni akarás.

Oklevél Penteléért elismerést hárman vehettek át:

Kemény Lajosné hosszú évek óta szorgalmas aktívája a Pentele Baráti Kőrnek. Élen jár a civil szervezet rendezvényeinek megszervezésében és a mozgósításban. Ő látja el a gazdasági felelős teendőit is.

Kondor László már a 2007-es 1000 éves Pentele ünnepség előtt is lelkes aktivistája volt a településrész civil szervezeteknek. A jubileumi ünnep megszervezében nyújtott aktív szervezőmunkája mellett folyamatos segítséget nyújt a nyugdíjasklubnak a Pentele Baráti Kőrnek és a Hagyományőrző Egyesületnek. Több éve részt vesz a pentelei borverseny megszervezésében, segítette a klub technikai fejlesztését. Érdekes színfoltként megalakította a Pentelei Borbarát Klubot.

Matlag Attila sok évig dolgozott a pentelei civilszervezetekben, 2000 előtt mint a szüreti felvonulás aktív résztvevője, napjainkban mint a szüreti bál szervezője. Évek óta önzetlenül segíti a hagyományőrző versenyek lebonyolítását.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!