Hírek

2013.05.08. 17:37

Pentelei Molnár 46 éve

1878-ban született, s már 1924-ben elhunyt Pentelei Molnár János, a nagytehetségű, világszerte népszerű festő. Rá emlékeztünk.

Pekarek János

A Pentelei Baráti Kör szervezésében szerdán délután megkoszorúzták Pentelei Molnár János festőművész emléktábláját az alkotó Magyar úti szülőházának falán.

Horváthné Nagyszöllősi Magdolna és Szabó Tamás Pentelei Molnár János emléktáblájának megkoszorúzásakor a festő óvárosi szülőházánál, szerdán délután. Az alkotó művei világszerte népszerűek (Fotó: Lázár Zsolt)

A rövid műsorral és megemlékezéssel egybekötött ünnepségen számos pentelei vett részt. Közöttük a Pentelei Baráti Kör Kéknefelejcs Népdal Együttese is, amely rövid, de emlékezetes koncertet adott.

A festő életpályáját Horváthné Nagyszöllősi Magdolna, a baráti kör tagja méltatta.

Kiemelte, hogy Molnár János (a Pentelei előnevet csak felnőttkorától viselte) szegény sorsú családban született, szülei tizenegy gyereket neveltek fel. Rajztehetsége már kora gyerekkorában megmutatkozott, ám csak szerencsés házassága: felesége vagyona révén járhatta végig a művészpályát. Münchenben, Párizsban, Hollandiában tanult, főleg portréival és csendéleteivel szerzett világszerte népszerűséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!