Hírek

2017.05.15. 17:35

Kerülnék a konfliktust: Perkátán nem avatnak Horthy-szobrot

PERKÁTA - Mondhatni az országos médiaérdeklődés középpontjába érkezett a település, amelynek közterületén egy Horthy Miklósnak emléket állító szobrot helyeztek volna el helyi magánszemélyek. Egy hétfői nap krónikája.

Szabó Szabolcs

Országos médiateret nyert a hír, miszerint Perkáta település vezetése rábólintott, hogy közterületen kapjon helyet Horthy Miklós kormányzó szobra. Hétfőn délelőtt azzal a céllal indultunk a településre, hogy szondázzuk a lakosság véleményét. Már a túránk elején kiderült: a szoborállításhoz szükséges engedélyt visszavonják.

Hétfőn késő délelőtt érkezünk Perkátára, zsebünkben az utóbbi napok médiajelentései. Nincs más dolgunk, minthogy a helyi polgárokat kérdezzük arról: mit is gondolnak a számos verbális párbajt, emlékezetpolitikai vitát és komoly médiafigyelmet kiváltó, Horthy Miklós kormányzónak emléket állító szoboravatásról.

- Hát, nem lehet tagadni, erről szólnak a napjaink, de nekem ez igazából nem is számít. A lényeg, hogy Perkátán ne legyen balhé. Nyugalomra van szükségünk, ennyi - mondja egy középkorú férfi, aki a neve mellőzését kérve annyit azért elárul, hogy arról azonban hallott, hogy a szoborállítás ellen aláírásgyűjtés indult a faluban.

A Horthy-szobor talapzata már áll Perkátán, a kastély mellett, ám az önkormányzat most világhálós szavazást írt ki: milyen alkotás is kerüljön majd a talapzatra. Keretes képünkön Somogyi Balázs polgármester, aki még a hétfői közgyűlési ülés előtt nyilatkozott lapunknak Fotó: Zsedrovits Enikő

Tovább haladunk, az általunk megszólított helyiek inkább bizalmatlanok. Miután a fotós kolléga láthatóan elcsomagolja gépét, kicsit megenyhülnek. Elkezdődhet némi beszélgetés a témáról. A település központjában található kisboltban két hölgyet sikerül szóra bírnunk.

- Magánterületen mindenki olyan szobrot állít, amilyet szeretne, ám nem titok, hogy számos idős embernek könnybe lábadt a szeme, amikor kiderült: köztéren állítanak majd szobrot Horthynak. Régi sebeket téptek fel ezzel. Ők megélték azt a korszakot, nem szívesen emlékeznek - feleli kérdésünkre egy fiatalabb hölgy.

- Nem pártpolitikai kérdés ez. Ez egy kis település, mindenki tudja, hogy ki és hova is húz, mégis megélünk egymással békében. Nem kell ide se a Gárda se az ellentüntetők. Nem vet jó fényt ez a településre - teszi hozzá beszélgetőtársa. A hölgyektől búcsúzva az irányt az iskola felé vesszük, amelynek parkjában az intézmény igazgatójával találkoztunk, aki egyben közgyűlési képviselő is.

Szilasy László szerint a település közgyűlése akkori döntésével nem a Horthy-szobor felállítása mellett foglalt állást, hanem demokratikus úton teret adott egy helyi kezdeményezésnek, amely egyetlen hatályos törvényi szabályozással nem állt és áll szemben.

- Közben elindult egy aláírásgyűjtés is. Napok alatt közel százan írták alá a tiltakozó ívet. Mindehhez pedig alkalmazkodnia kell a testületnek is. Természetesen van, aki szeretné a szobrot, mások pedig nem, sokan pedig közömbösek. Sajnos a szoborállítás terve miatt Perkáta kiemelt médiafigyelmet kapott, így belpolitikai csaták színterévé is vált. Ez sokakat joggal irritál a településen, így a hétfői közgyűlésünkön vélhetően úgy döntünk majd, hogy visszavonjuk a szoborállításhoz szükséges közterületi engedélyt - mondta el lapunknak a képviselő. Mindezek után kerestük fel Somogyi Balázs polgármestert:

- Már korábban is hangsúlyoztuk, hogy döntésünkkel egy helyi kezdeményezésnek adtunk teret. Úgy érzem, hogy sokan kihasználták ezt, és az országos politikai viták középpontjába állították ezt a kérdést. Több helyi polgár is megkeresett azzal, hogy bár nincs kifogása a szobor ellen, ám sem gárdistákat, sem ellentüntetőket sem szívesen látna a településen, így egyeztetve a testülettel a hétfői közgyűlésen visszavontuk korábbi döntésünket. Minderről értesítettem a szoborállítás kezdeményezőit is. Arra is kértem őket, hogy magánterületen se állítsák fel a szobrot.

Ám még maradt egy kérdés: a szobor talapzata már elkészült...

- Erről még egyeztetni kell a kezdeményezőkkel, de a település vezetése szeretné, hogy egy mindenki számára megfelelő emlékmű kapjon helyet a kastélyhoz közel. Így terveink szerint internetes szavazást indítunk majd a helyi polgárok körében - fogalmazott lapunknak a település vezetője, Somogyi Balázs.

A hétfői testületi gyűlésen biztossá vált: nem lesz Horthy-szobor Perkátán, ám a perkata.hu oldalon szavazást indítottak arról, hogy mi is legyen a Dózsa György utca és a Sport utca sarkán levő kis park közterületi szobrának témája, Mindehhez javaslatokat is csatolt az önkormányzat: Attila, Győry Teréz, Hunyadi János, Szent István és a Turul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!