Hírek

2014.09.10. 17:35

Perkáta múltja és jelene

Perkáta - Programok Kánaánjával kényeztette Perkáta a lakóit és a vendégeit a múlt hétvégén. Méhészet, szatócsműhely, cséplőgép, traktorok, szüreti felvonulók, aratóbál - minden egy helyen.

Bogó Anikó

A Perkátai Régiség Gyűjtő Egylet megszervezte a hagyományőrző gépkiállítással egybekötött Aratóünnepet. A Perkátára látogatók nem szimpla tárlatot láthattak, hanem az egyesület tagjainak sikerült a látogatókat ezúttal is visszarepíteni az időben.

A megnyitó péntek este volt: az igényesen berendezett szatócsbolt, méhészeti kiállítás, mezőgazdasági eszközök mellett kulturális programok is várták a vendégeket. Fuchs Norbert régiséggyűjtő köszöntője nyomán megismerkedhettek a résztvevők azzal a komoly és elkötelezett gyűjtőmunkával, ami egy ilyen kiállítás hátterében áll. Somogyi Balázs polgármester is köszöntötte a vendégeket és a régiséggyűjtők tevékenységéről, a hagyományok megőrzéséről beszélt.

A megnyitón találkozhattak Mészáros Zsuzsannával, aki családja perkátai emlékeit őrzi, azokat a tárgyakat, amiket a szülei és nagyszüleihasználtak. Emlékeit, szeretett élményeit, tapasztalatait írja le Igaz mesék a gyermekkoromból című, az idén megjelentetett könyvében.

Karbacz Ervin imádta a kistraktort, amit a perkátai régiséggyűjtők jóvoltából kipróbálhatott

Pámer Ottó atya áldásával kezdődött a szombati program. A tárlatnyitón a perkátai néptáncos gyermekek léptek fel, a Rozmaring Énekkar és a Vadonnőt Gyöngyvirág Énekkar az ünnepkörhöz illő dalokat énekelt a közönségnek. A szüreti felvonulók közhírré tették a menetét és az esti bált, a régiséggyűjtők vendégei elé tárták a szüreti hangulatot. Közben a szabadban beindították a cséplőgépet, amely nagy sikert aratott a vendégek körében. Továbbá... Délelőtt 16 (!) csapat nevezett a főzőversenyre készült marha és birkagulyás, a kemencében többen sütöttek krumplispitét, de versenyen kívül lángossal, kürtöskaláccsal, krumplispogácsával is készültek a csapatok, és jobbnál jobb aratópálinkákkal kínálták az arra járókat. A régiséggyűjtők kipróbáltatták a gyermekekkel a kistraktorokat, és ha azokat megunták a nebulók, akkor a légvárban virgonckodhattak, vagy csillámtetoválást készíttethettek.

Tizenegy óra előtt már a lovasok is szép számmal megjelentek a kastélykertben, hintók, kocsik vitték a hímzett ruhás, bőszoknyás asszonyokat, lányokat, akik a falu több pontján tánccal énekkel szórakoztatták a falubelieket. A polgármester átadta a település kulcsát a bírónak, a kisbíró elmondta szüreti beszédét és már indult is a csikósok hada, majd a zenészek és a kocsisok követték őket. Este Nédó Olga kiemelt nívódíjas hegedűművész lépett színpadra, majd Jolly és Suzy után két helyi zenekar szolgáltatta a zenét az aratóbálban.

Vasárnap a régiséggyűjtők kiállítását még megnézhette aki előző nap távol volt, és a kedvükért a kastélykerti pöfögés is folytatódott a traktorokkal. A vendégek részesei lehettek a perkátai körhintás búcsúnak, sőt akár a labdarúgó mérkőzésen is szurkolhattak a helyi csapatnak.

A hosszú és tartalmas hétvége után a kastélykertből mára eltűntek a mezőgazdasági gépek, és a szatócs bolt is lassan visszaváltozott iskolai tornateremmé.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!