Hírek

2017.03.13. 17:45

Petőfi a Szabadság terén - A szobor jelenleg is ugyanazon a helyen áll, ahol négy évvel ezelőtt

Perkáta - 2013. március 15-ére ajándékozott Perkátának egy Petőfi Sándor-szobrot az akkor önkormányzati képviselői tisztséget betöltő Laki Ferenc. A szobor jelenleg is azon a helyen áll, ahol négy éve felállították, Perkátán, a Szabadság téren.

Dunaújvárosi Hírlap

2017. február 25-én a szobor adományozója telefonon jelezte Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere felé, hogy a szobrot vissza szándékozik venni, mivel úgy érzi, hogy az alkotás nem kapja meg a neki járó tiszteletet. A polgármester elmondta az egykori képviselőnek, hogy módjában áll elszállíttatni a Petőfi-szobrot, s kérte, hogy ezt legkésőbb 2017. március 5-ig tegye meg, mivel Laki Ferenc jelezte, hogy a szobrot más településen kívánja felállítani.

A Laki Ferenc által adományozott Petőfi Sándor-szobor Fotó: dh

Perkátán immár több évtizede minden évben az önkormányzat szervezésében, megemlékezést tartanak a község Kossuth Lajos-szobra előtt - ez tradíció a település életében. A Horvay László által készített Kossuth-szobrot 1908. május 3-án avatták fel, s az ünnepségen jelen volt Kossuth Lajos fia, Kossuth Ferenc kereskedelmi miniszter is. Az immár több mint százéves szobor értéke hozzávetőlegesen tízmillió forint, igazi értéket képvisel Perkátán.

A fent említett okokat nevezi meg Somogyi Balázs, amiért az 1848-49-es forradalom és szabadságharcra megemlékező községi ünnepség minden esztendőben a Kossuth-szobornál zajlik és nem pedig az új Petőfi-szobornál.

Az elszállítási szándék ellenére a Petőfi-szobor mégsem 'távozott" Perkátáról, ugyanis Laki Ferenc időközben meggondolta magát, saját bevallása szerint hirtelen felindulásból mondta, hogy visszaveszi az általa ajándékozott alkotást.

A további hasonló esetek elkerülése érdekében Somogyi Balázs polgármester hivatalos levélben kérte meg az egykori önkormányzati képviselőt, hogy véglegesen, írásos formában is adományozza Petőfi Sándor-szobrát Perkátának, s így elkerülhetik a jövőben, hogy akár hirtelen felindulásból hasonló adomány-visszavonás történhessen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!