Hírek

2017.08.07. 16:05

Félévi mérleg a szőlészetben: Figyelni kell a termés alakulását, vigyázni a rothadásra, és tudatosan permetezni!

Dr. Sűrű János az Agro-Bölcske Zrt. ügyvezetője, baráti hangulatú, de komoly tartalmú bemutatóra hívta meg a térség főleg szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóit Dunaföldvárra. Az esemény helyszínén található szőlődűlőben rendszeresen folytatnak növényvédelmi kísérleteket is.

Balogh Tamás

Az esemény főrendezője a szőlő tulajdonosaként semmit sem tartott titokban.

- Miért tettem volna másként?! Amikor az ember eljut egy bizonyos szintre, azt mondja, hogy tanuljanak mások is az én tapasztalataimból. Az itt megalapozott sikereiknek én is örülök. A hasonló rendezvényeknek évről évre biztosítunk helyszínt és lehetőséget az alaposabb ismeretszerzésre. A saját szőlészetünkben egy kísérleti parcellát hoztunk létre, ahol a kisebb gazdák alaposabban megismerkedhetnek a növényvédelemmel is. Ezúttal a szőlészeti munkák első félévének bemutatója történt - mondta el lapunknak dr. Sűrű János ügyvezető.

Dr. Sűrű János (b) köszönti a térség főleg szőlőtermesztéssel foglalkozó gazdálkodóit a találkozón

Milyen sikerrel teltek el az eddigi szezonok?

- Családi összefogással folytatjuk a tevékenységünket. Sikeres éveket tudhatunk magunk mögött. Minőségi bort termelünk, amit országos borversenyeken elért eredményeink is bizonyítanak.

A tőkék csak úgy roskadoznak az egészséges, gyönyörű szőlőfürtök súlya alatt

Hogy bánt önökkel a természet eddig az idén?

- Nem volt egyszerű az elmúlt időszak növényvédelmi szempontból, többször is küzdeni kellett. Először is egy borzasztó sárgasággal kezdtünk, amit sikerült helyrehoznunk a vassal, magnéziummal és az egyéb tápanyagokkal. Folyamatosan figyeltük a szőlő fejlődését és a felmerülő problémákat haladéktalanul kezeltük. A megfelelő szerekkel permeteztünk. A szőlőtermesztés szezonjának körülbelül a felénél tartunk. Ennek a dűlőnek a zömében cabernet sauvignont találunk, ami kései érésű, ezért az itteni szüretre körülbelül október közepén kerül sor.

Mennyi időnként permeteznek?

- Általában kéthetente. A jégverés után hamarabb is szükséges volt. Olyankor azokat a szereket kell alkalmazni, amik hozzásegítik a szőlőt a gyors száradáshoz, varasodáshoz, és a beforradáshoz.

A nagy szakértelemmel gondozott lugassorok szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak még a hozzá nem értőknek, az ültetvényen nézelődőknek is

Augusztus elejétől mit lehet még hozzátenni a sikerhez?

- Figyelni a termés alakulását, például vigyázni a rothadásra és általában tudatosan permetezni.

Kleofász Mátyás, a Bayer CropScience dunántúli szőlő, gyümölcs és zöldség növényvédelmi képviselője nem egy portékát, hanem egy szemléletet mutatott be ezen a napon az érdeklődőknek. A szakember a termelésből érkezett a Bayerhez, és máig is azt szereti, ha a mindennapi élet körülményei és a termelők között mondhatja el azt, hogy a cégük szemlélete alapján miképpen képzelik el a gazdálkodók segítését.

Meg lehet-e spórolni a növényvédelemre költött összegeket?

- A gazdáknak természetes elképzelésük az, hogy amit lehet, azt nem kell elkölteni. Ugyanakkor a mérleg másik oldalára kívánkozik, hogy ha valamit nem teszünk meg, az vajon milyen kárral jár?! A legtöbb esetben az ilyen ráfordítás összege jóval kisebb, mint a hiányában jelentkező bevételkiesés.

Hogy nyúljon a készítményekhez az a termelő, aki nem járatos a növényvédelemben?

- Természetes, hogy az idősebb generáció jó része ma még nem rutinszerűen nyúl az interneten található adatbázisokhoz. Számukra megmarad a telefonos érdeklődés, vagy az írott sajtó böngészése.

Megbízható szerszám a növényvédelem?

- Csak az olyan készítmények kerülhetnek a felhasználók a kezébe, amik garantáltan nem károsak, vagy hátrányosak a számukra, illetve a természetre. Ma a szőlőről beszéltünk, de az egyéb kultúrákra is érvényes, hogy ezeknek a hatékonysága sokadlagos kérdés. Mindig egy kompromisszumot kell kötni.

Keresztes Zoltán a kártevők ellen szolgált hasznos tanácsokkal

Az idei gazdálkodási évben van-e olyan növényvédelmi veszedelem, amire különösen oda kell figyelni?

- Ebből a szempontból minden év különbözik a többitől. Jelenleg még nem nyugodhatunk meg a peronoszpóra és egy újabb esős időszak esetén a szürkerothadás veszélyei miatt. Még sokszor ki kell menni és aggódva körülnézni a szőlőültetvényeken. Emellett számos, a múltban elképzelhetetlen probléma is jelentkezhet, például a rovarkártevők és a vírusbetegségek is. Ezek egyrészt az éghajlati körülményeknek, másrészt a régi, nagy hatékonyságú készítmények (valószínűleg jogos) toxikológiai hatása miatti betiltása következményeként jelentkezhetnek. Az említett intézkedések ilyen negatív következményeket is kiváltottak a növényvédelem területén. Hatásukra régóta ismert, de eddig nem jelentkező problémák jelentek meg, amelyeknek a megoldása viszont lényegesen többe kerül, mint a korábbi szerek használatával.

Keresztes Zoltán növényorvos

Keresztes Zoltán a Fitahorn növényorvosa ezúttal a szőlészeknek szolgált hasznos tanácsokkal. Elöljáróban érdemes tudni, hogy a növényorvosé egy komoly, létező hívatás. Gyakorlói egyetemet végzett, valamint a mezőgazdaságban dolgozó növényvédelmi szakemberek. Egyik képviselőjük, Keresztes Zoltán örömmel érkezett, és visszatérő előadóként Dunaföldváron ismét bebizonyította, hogy érti a gazdák gondjait és az orvosságot is ismeri rájuk.

Könnyen szót értett a hallgatósággal!

- Ez a rendezvény olyan kisebb gazdálkodóknak szólt, amilyen termelői körből én magam is származom. Fontosnak érzem, hogy tájékoztassam őket a számukra fontos növényvédelmi megoldásokról. Meg kell találjuk a közös hangot, amire itt is módunk volt. Ilyenkor nem az értékesítés, hanem a működő, értékes szaktanács adása a fontos.

Miért legyenek az ültetvényeink szép sötétzöld színűek?

- Bármilyen növény szempontjából ez a szín az egészséges életet jelenti. A napfényből jövő energiát a legaktívabban mindig a fajtára jellemző, zöld árnyalatú növényzet tudja megkötni. Amikor ez a szükségesnél halványabb, akkor csak a töredékét lesz képes hasznosítani. A talajban víz, tápanyag és nyomelemek vannak, a növények működtetéséhez a napfényre van szükség. Minden egyes levelecske egy kis naperőműnek mondható. Ez a '"modell" ötmilliárd éve sikeresen működik.

Kleofász Mátyás növényvédelmi képviselő előadás közben

Mi lehet az oka, ha például a szőlőnkben sárguló tőkéket is találunk?

- Az itt-ott megjelenő sárguló tövek az esetek kilencvenkilenc százalékában vashiányra vezethetők vissza. Például túlságosan meszes lehet a talaj, ami nem engedi azt fölvenni. Más esetben túl sok vagy kevés benne a levegő. Az első esetben például tömörödött. Ez a jelenség a taposástól, vagy a nagyon száraz nyári időszakban a kiszáradástól is bekövetkezhet. Sajnálatos módon a túl sok eső is hasonló következményekkel járhat.

Milyen bajt okoz, és mi rá az orvosság?

- Az első, hogy tartsuk normális állapotban a talajt. Lazítani szükséges és a vizet el kell vezetni. A sárga tőkéket a hozzávaló lombtrágyával kétszer-háromszor kezelni kell, aminek a hatására fokozatosan be fognak zöldülni. A nagyon meszes talajnál a gyökérzónába kell juttatni a hozzávaló anyagokat, aminek a hatása több évig is tart. A vashiány veszélyes dolog. Fokozatosan jelentkezik. A negyedik és ötödik évre szinte áttetszővé válnak a levelek, ami végzetes lehet a növény számára. Már az elején el kell kezdeni a kezelését, mert a végére már "éhen hal" a tőke, és akkor bizony már menthetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!