Hírek

2013.08.13. 22:00

A rácalmási peronon: vonatok, virágok

Rácalmás - Bauer László felvetése nyomán a városvédők felkarolták a vasútállomást, és komoly lépéseket tettek azért, hogy az a mostaninál rendezettebb legyen.

Körmendi Erzsébet

Bauer László örömmel gondol vissza azokra az időkre, amikor gyermekként kiültek az állomásra és lenyűgözve nézték a gőzmozdonyokat, szerelvényeket... Az épület mellett szép murvás volt a terület, előtte virágágyások pompáztak, amelyeket a forgalmista gondozott...

Bauer László felidézi milyen szép volt egykor, évtizedekkel ezelőtt a rácalmási vasútállomás (Fotó: Lázár Zsolt)

Az állomás fénye a múlté. A bekötőutat most mellig érő gaz szegélyezi, a vakolat málik a falakról, a környezet és az utasváró siralmas. Változást sürgetnek a városvédők, és mint kiderült, a település más civil közösségei is. Bauer László felvetése nyomán nyár elején Bodnár Sándor, a Rácalmási Városvédő és Szépítő Egyesület elnöke segítséget kért a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatójától, Dávid Ilonától. Levelében leírta, hogy folyamatos fejlesztésnek köszönhetően jelentős turisztikai hellyé vált Rácalmás, a rendezvényekre nagyon sokan vonattal érkeznek a kisvárosba, leszállnak a vasútállomáson és elborzasztja őket a lepusztult környezet látványa.


Az örömhírt múlt hónapban kapták a rácalmásiak. A válaszlevél szerint ugyanis, a vasúttársaság még idén homlokzati vakolatjavítást és színezést, tetőjavítást, a bádogozás cseréjét tervezi, továbbá megoldják a közforgalom számára megnyitott helyiségek tisztasági meszelését is. A hulladékok összegyűjtésében, zöldfelület gondozásában várják a helybéliek segítségét.

Bodnár Sándor szerint ennek nem lesz akadálya, mert az önkormányzattal közösen rendbe teszik a bekötőút környékét, a városvédők pedig parkosítást, virágágyások kialakítását vállalják. A civil szervezetek közül a Vállalkozók Rácalmásért Egyesület már fél éve forszírozza a vasútállomás problémáját. Molnár József elnök szerint szívesen segítenek mindenben: reméli, hogy a felújításból a helyi vállalkozók is részt vállalhatnak, és szerinte az lenne a legszebb, ha közös összefogással újulna meg a vasútállomás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!