Hírek

2017.03.29. 16:20

Tarolnak a tavaszi finomságok: a csomóba kötött medvehagyma, újhagyma és piros retek a sláger

Dunaújváros - Hangulatjavításra is gyógyszerként hathat egy séta a dunaújvárosi piacon. Ráadásul kiváló termékekkel térhetünk haza.

Agárdy-Kovács Anita

Kezdjük rögtön a tavaszi favoritokkal. Az újhagyma ízletes kiegészítője lehet egy sonkás, kolbászos, szalonnás reggelinek vagy vacsorának, és mindössze 150 forintba kerül csomója, de ugyanilyen jól csúszik a fent említett füstöltek mellé a piros retek (200 Ft/csomag), vagy a medvehagyma (250 Ft/csomag).

Fóliasátor alatt nevelt magyar paradicsomot is kínálnak már az árusok, bár jócskán a zsebébe kell nyúlnia annak, aki ilyenkor szeretne a piros finomságból beszerezni, ára ugyanis 1200 Ft-ot kóstál kilónként. A tv paprikát hasonló áron, 1000 Ft körüli összegért kínálják a piaci kofák. Fejes salátát lépten-nyomon találhatunk a sorok között - figyelem: tojásos nokedlihez kötelezően ezt kínáljuk! - ára 180 forint. A haragos zöldben pompázó kelkáposzta is nagyon sok standon megtalálható 500-550 forintos áron. És itt engedjenek meg egy személyes megjegyzést: ahol a kelkáposzta-főzelék, amit egyes tájakon lutyának „becéznek", nem örvend túl nagy népszerűségnek a családban, csináljanak inkább rakott kelt belőle. Egyszerű, gyorsan elkészül és talán hamarabb sikerül meggyőzni az ódzkodókat arról, hogy legalább megkóstolják, hiszen hús is van benne!

Az újhagyma kiváló szendvicshez, vagy kísérője lehet kolbásznak, sonkának, szalonnának Fotó: Ady Géza

A rakott kelhez elegendő 50-60 dkg darált hús, amit zsiradékon megfonnyasztott vöröshagymához adunk, összepirítjuk, sózzuk, borsozzuk, és nyomjunk hozzá néhány gerezd fokhagymát is. A rizst a szokásos módon (dupla mennyiségű vízzel) főzzük meg, majd adjuk a darált húshoz. A kelkáposzta leveleit néhány percre tegyük forrásban lévő vízbe (vigyázzunk, hogy ne főzzük túl!). Ezután jön a rétegezés, de még előtte a jénai tálat vagy tepsit zsírozzuk ki, majd hintsük meg zsemlemorzsával. Az aljára leveleket tegyünk, majd jöhet a húsos massza, plusz egy réteg tejföl. A rétegezést addig folytassuk, amíg el nem fogynak az alapanyagok. Fontos, hogy a tetejét mindenképpen bőséges tejföllel locsoljuk meg. Aztán mehet a sütőbe, 160-170 fokon körülbelül negyven perc alatt elkészül. Jó étvágyat!

A kelkáposzta-főzelékéhez hasonló elutasítást tapasztalom sok esetben a spenóttal, sóskával kapcsolatban is, aminek megoldása már legyen a jövő hét témája...

Burgonya/kg 150-200

Vöröshagyma/kg 100-200

Fokhagyma/kg 1800

Fejes káposzta/kg 150-220

Kelkáposzta/kg 500-550

Zöldség gyökér/kg 500-800

Sárgarépa/kg 120-180

Karfiol/kg 450

Paradicsom/kg 699-1200

Paprika/kg 990-1300

Zöld hegyes paprika/db 100

Kápia/kg 600-990

Alma/kg 199-350

Körte/kg 450-650

Mandarin/kg 350-550

Narancs/kg 199-350

Karalábé/db 250

Piros retek/cs 150-200

Újhagyma/cs 150

Zeller/kg 350

Tojás/db 35-45

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!