Hírek

2013.06.26. 20:28

Pihenésre készül városi Pedagógus Szakszervezet elnöke

Dunaújváros - Az Eötvös József Emlékérem vas fokozatával tüntették ki (a korábbi ezüst és arany fokozat után) a városi Pedagógus Szakszervezet elnökét, Kósa Mihályt - aki hamarosan nyugdíjba megy.

Pekarek János

Kósa Mihály némi kerülővel jutott el a pedagógusi pályára - de nem bánja! Se a kerülőt: mert addig is gyakorolta szeretett szakmáit, se a pedagógus pályát, mert tanítványai, akik sokszor még évekkel a bizonyítvány megszerzése után is megkeresik egy kis beszélgetésre, sok örömet szereztek neki.

Melyik víz-gáz- és központifűtés-szerelő mondhatja ezt el magáról?

Azt viszont, hogy országszerte ismerik pedagógusi munkáját, nem csak ezeknek a tanulmányi versenyek győzelmei által fémjelzett sikereknek köszönheti. Még javában tanuló volt, amikor Mihály belépett a szakszervezetbe - és most mint a Pedagógusok Szakszervezetének városi és regionális elnöke fog nyugdíjba menni.

Kósa Mihály sikeresnek érzi az érdekvédő munkát, és a nyugdíjba való átmeneten gondolkodik. Hiszen vasárnaptól nyugdíjas! (Fotó: Vohlmann György)

Igen: június 30-val nyugdíjba vonul. Akkor jár le a Dunaferr szakiskolában felmondási ideje, és addigra szakszervezeti megbízatásai nagy részét is leteszi. Az üdülési alapítvánnyal még foglalkozik tovább, az átmenet kedvéért, de 67 évesen úgy véli: elérkezett a visszavonulás ideje.

Nem bánja, azt mondja, ez az élet rendje, készült is már rá, de én látom a szemén, hogy sokat foglalkoztatja a nyugdíjaslét alapkérdése: hogyan lesz ezután?

Hát úgy, hogy sokkal többet lesz családjával, feleségével, két gyerekével és három unokájával. Sokkal többet jár majd horgászni - de legfőképpen: most szisztematikusan és a pihenésre koncentrálva végigjárja az országnak azokat az üdülőit, amiket szervezőként ismer ugyan, de vendégként alig.

Szakszervezeti munkájával amúgy elégedett: mint mondja, az évek során, a sok átszervezés és összevonás dacára viszonylag jól sikerült megtartani a helyi pedagógusokat. Csak a lehető legkevesebbeket kellett elbocsátani.  Mi tagadás: ez ma nagy dolog!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!