Hírek

2015.03.11. 18:00

Polgármesteri látogatás a rendőrkapitányságon

Dunaújváros - A rendőrkapitányságon tett látogatást szerdán Cserna Gábor polgármester, akit Nagy Zoltán rendőrkapitány kalauzolt végig az épületen, majd közös sajtótájékoztatón vettek részt.

Gallai Péter

Az ismerkedést követően a rendőrség képviselői beszámoltak a közlekedésbiztonság javítása terén tett intézkedéseikről, a városüzemeltetési osztály vezetője pedig az önkormányzat ezt segítő, idei fejlesztéseit ismertette.

Cserna Gábornak (középen) Fekete Mihály  alosztályvezető (b) és Nagy Zoltán rendőrkapitány az új járműveket is megmutatta
Fotó: Zsedrovits Enikő

Mindezek azon a sajtótájékoztatón hangzottak el, amit a rendőrkapitányságon tartott szerdán Cserna Gábor polgármester, Debreczeni Tamás, a városüzemeltetési és városfejlesztési osztály vezetője, Nagy Zoltán ezredes, rendőrkapitány és Németh Miklós százados, a közlekedésrendészeti osztály vezetője. Ám előtte a polgármester – akit ünnepélyesen fogadtak a kapitányság vezető beosztású munkatársai – Nagy Zoltán kalauzolásával körbejárta az épületet. Felkereste a szolgálatirányítást, megnézte a térfigyelő kamerák központját, megismerkedett a rendszer működésével, amit hamarosan bővítenek. Járt a kihallgató szobán, majd az új Audi és Mercedes típusú rendőrautókat is megmutatták neki.

Ezt követte a sajtótájékoztató, ahol Debreczeni Tamás arról beszélt, hogy az idei évben folytatni kívánják a főleg kétszer két sávos utaknál található gyalogátkelőhelyek biztonságosabbá tételét.

– Ezt természetesen a közlekedésrendészet osztályvezetőjével mindig egyeztetjük. Például a rendőrség javaslata alapján a Vasmű úton sárga „rázó” festékkel készülő lassító csíkokat helyezünk el, emellett a tavaszi hónapokban egyéb figyelmeztető jelzések is kikerülnek. Lapunk kérdésére hozzátette, célegyenesben van Dunaújváros közvilágításának pályázatból történő fejlesztése, melynek során energiatakarékos, indukciós lámpatesteket helyeznek ki. Itt jegyezte meg, hogy a hivatalt is sok vád éri, miszerint nem eléggé megvilágítottak a gyalogátkelőhelyek:

– Három évente a megyei kormányhivatal útügyi osztálya próbaszerűen bevizsgálja a zebrákat, főleg a négysávos utakon, s minden esetben megfelelőnek találták a felfestés, a táblák és a közvilágítás állapotát. A kijelölt gyalogátkelőhelyek megvilágítottságára külön szabvány vonatkozik, ezeket betartjuk és betartatjuk partnerükkel. Idén mégegyszer bevizsgáljuk ezeket a helyeket, amelyek a pályázattal nem érintettek, ott megnézzük, tudunk-e erősebb fényforrásokat beépíteni.Németh Miklós elmondta, hogy a Dunaújvárosi Balesetmegelőzési Bizottság azért kereste meg a polgármesteri hivatalt, illetve Cserna Gábort, mert önmagában az ellenőrzések ugyan javítanak a helyzeten, de segítséget kértek abban, hogy a gyalogátkelőhelyek mégjobban láthatóak, illetve észlelhetőek legyenek a gépjárművezetők számára.

Nagy Zoltán rendőrkapitány az ellenőrzésekkel kapcsolatban kiemelte: nincsenek semmiféle számadatbeli kötelezettségei kollégáinak: – Nincs olyan, hogy valaki előírja nekik, ennyi és ennyi bírságot márpedig szállítani kell. Azt szeretnénk, amikor a jogszabály erre lehetőséget ad, hogy figyelmeztetéssel élnének, hiszen ez a polgárbarát rendőrség képét erősíti. De vannak olyan szabályszegések, amikor ezt nem lehet alkalmazni, kötelező a helyszíni bírság, a feljelentés.

Cserna Gábor megköszönte a látogatás lehetőségét, majd hangsúlyozta: az elmúlt időszak baleseteinek hatására rendkívül jó és hatékony együttműködés alakult ki a városháza szakapparátusa és a kapitányság között: – Fontos volt az is, hogy élesben láthattam a térfigyelők működését, azt, milyen leterhelő és nagy koncentrációt igénylő munkát végeznek az ott dolgozók. Örülök annak is, hogy szolgálatba álltak új rendőrautók, a hatékony és modern járművek beszerzése alapvető fontosságú – zárta a polgármester, aki fél év múlva szeretne hasonló látogatást tenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!