Hírek

2013.06.23. 17:04

Polgármestert választanak Kisapostagon

Június 30-án időközi polgármester-választást tartanak Kisapostagon. A jelölteket kérdeztük.

Pekarek János

A polgármester bízik a falu lakosságában!
Ötödik megmérettetésére készül most

Kisapostag – A június harmincadikai időközi választáson az egyik polgármesterjelölt az, aki ma is hivatalban van: Schreiner Béla. Elhatározásának indokairól kérdeztük.

(Szentgotthárdon született 1952-ben. Útépítő technikus, földmérő üzemmérnök. 1998 óta Kisapostag polgármestere, 2005-től főállásban. 1987 óta van háza Kisapostagon, 1992- től állandó lakosa a falunak.)

– Miért döntött az újraindulás mellett?

– Azért vállaltam, mert kétezertízben engem nem három, hanem négy évre választottak meg! Most ne néhány ember döntse el, hogy én legyek a polgármester, vagy sem, hanem az egész falu!

– Ez dac?

– Inkább presztízskérdés. Kíváncsi vagyok. Úgy érzem, a lakosság ma is bízik bennem.

– Megvan erre az okuk?

– Mindenképpen! Sok apró kis fejlesztés mellett két nagyon fontos beruházásba fogtunk: a csatornaépítés második ütemébe és az új óvoda felépítésébe. A falu idei költségvetése százkilencvenkilenc millió forint, ehhez teszünk hozzá ötszázhúsz millió forintnyi értéket jövő augusztusig.

– Minek tulajdonítja a testület önfeloszlatását?

– Ezt máig nem indokolták meg az ellenfeleim! Akik szerint az új beruházásokhoz olyan ember kell, aki kézben tudja tartani a dolgokat. Eddig kellett volna ezen dolgozni, nem most kell kampányolni!

– Régóta szeretnének egységet a faluban. Miért nem sikerült?

– A képviselőtestületben van megosztottság, nem Kisapostagon! Nekem az a dolgom, hogy a testület határozatait hajtsam végre: ezt meg is tettem. Még akkor is, ha nem értettem egyet a döntéssel, vagy kisebbségben maradtam a véleményemmel. De Kisapostagon továbbra is minden rendben van: a megyében két település van, amelyiknek nincs adóssága. Kulcs és Kisapostag.

– Mi a véleménye a kampányról?

– Egyszerűen nem volt időm rá: június negyedike óta éjjel-nappal kint voltam a a gáton! Különben tizenöt év polgármesterség után is ugyanaz az ember maradtam, aki voltam, nem hiszem, hogy új oldalamat tudnám megismertetni. Bízom a lakosságban!

Schreiner Béla hivatalban lévő polgármester és -jelölt






A nyilvánosság, a törvényesség a cél!
A kihívó komoly problémákat tapasztalt  

Az időközi választáson a polgármester kihívója Nagy Attila. Aki a korábbi választáson még támogatta a falu vezetőjét, ám sok problémát tapasztalt azóta.

(Nagy Attila Dunaújvárosban született 1975-ben, de Kisapostagon nőtt fel. Mentőápolóként dolgozik a Dunaferr mentőszolgálatánál. Szakápoló feleségével és három gyerekével Kisapostagon él.)

– Amikor kétezertízben képviselővé választották, jelenlegi ellenfelének a csapatát erősítette. Mi történt?

– Akkor is azért vállaltam a jelölést, mint most: egy egységes falu és képviselőtestület létrehozása érdekében, a község javára. Meggyőztek arról, hogy valójában minden rendben van. Az elmúlt két és fél évben azonban sok probléma merült fel.

– Mik ezek a problémák?

– Elsősorban a polgármester személyével van gond. Az ő feladata, hogy a testületi döntéseket képviselje, azonban nem, vagy csak részben teszi ezt meg. A csatornázás első ütemére létrehozott lakástakarékpénztári szerződéseket például tavaly augusztusban fel kellett volna mondani, hogy a víziközmű-társulás hitelét visszafizethessük. Ez elmaradt, így most több mint nyolcvanöt millió forint után kell kamatot fizetni. Az, hogy egy testület feloszlatja magát, az utolsó lépés. Többször jeleztük a hibákat, javaslatokat tettünk a kijavításukra. Mostanra jutottunk el az önfeloszlatásig.

– Mi a terve, ha önt választják meg polgármesternek?

– A nyilvánosság és a törvényesség a legfontosabb! Enyhítenünk kell a rászorulók megélhetési költségein. A szemétszállítási díjat csökkenthetjük kis térfogatú kukák beszerzésével, amit az önkormányzat fizetne. Sok tennivaló van, meg kell teremteni a huszonegyedik századi oktatás körülményeit a kisapostagi gyerekek számára.

– Érdemes egy évvel a ciklus vége előtt időközi voksolást rendezni?

– Mindenképpen: a falu olyan építkezésekbe vágott bele, aminek menedzselére a jelenlegi vezetés alkalmatlan. A választás költségeiről pedig annyit: a törvénytelen személyi döntések az önkormányzatnak több mint ötmillió forintjába kerültek, az időközi választás költségvetése pedig ötszázhetvennégyezer forint!





Nagy Attila polgármesterjelölt szerint sok tennivaló van

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!