Hírek

2015.06.18. 16:35

Politikusi csörték a közgyűlésen - Stadion, földlerakás, utcanevek

Dunaújváros – A személyeskedéseket sem mellőzték a képviselői felvetések a csütörtöki közgyűlésen.

Körmendi Erzsébet

Pintér Tamás kátyúzási felvetésére Lőrinczi Konrád válaszolt, védelmébe vette a hivatalt és a DVG Zrt.-t, holott közgyűlésen nem szokás, hogy képviselői kifogásra másik képviselő felel. A jobbikos Pintér stadionos és más anomáliákra is felhívta a figyelmet.

Szabó Zsolt szintén sportos csörtével nyitott: „Azt nem tudom, hogy a polgármester hogyan focizik, ám az biztos, a választási hantaboj bajnokságot megnyerte volna a városban...” A PM-képviselő így nyomatékosította a maga módján, hogy azóta is hiányolja a beharangozott munkahelyteremtő beruházót. – Ha nem tudja, akkor szívesen elmagyarázom Szabó képviselőnek is a befektetői tárgyalást, ahogyan elmondtam Tóth Kálmánnak, aki úgy látszik megértette – válaszolta Cserna Gábor.

Tóth Kálmán figyeli Pintér Tamás hozzászólását (Fotó: Zsedrovits Enikő)

Visszatérve a közlekedést nehezítő gödrökre: civilek kátyútérképet készítetek, amelyet a városüzemeltetési osztály figyelmébe ajánlott Pintér Tamás. Javasolta, hogy ezt a térképet és a saját információikat felhasználva, a problémákat rangsorolva készüljön városi szintű úthelyreállítási költségvetés. Más: a jobbikos képviselő sajnálatosnak és méltánytalannak nevezte a stadion beruházás körül kialakult helyzetet. Több közbeszerzést és szerződést kifogásolt, ellenezte, hogy a volt vidám park területén rakták le a kitermelt földet, jelentős károkat okozva ezzel. Túlzónak tartotta a komplett stadiontervezésre szánt 116 millió forintot, annál is inkább, mert a támogatás erre a feladatra „mindössze” 72 millió forint. (Az önkormányzat által a tervezésekre kiírt közbeszerzési eljárást egyébként később, a napirendi pontok között visszavonta a közgyűlés.)

A közgyűlésen szóba került labdarúgó stadion földmunkáin dolgoztak a munkagépek csütörtökön is (Fotó: Ady Géza)

Pintér Attila sem tudta szó nélkül hagyni a kátyúkérdést, szerinte a hivatal és a DVG nagyon sokat tett a gödrök eltüntetéséért. Régen volt a városban útfelújítás, úgyhogy a kártérítésekre és a kátyúzás helyett teljes helyreállításra lenne szükség. Hulladék: a képviselő konkrét választ vár a feldolgozó építésével kapcsolatosan. Besztercei Zsolt (is) a korábban már feszegetett témaköreit hozta elő ismét. Nem érti, miért alakítottak ki az Aranyvölgyi úton forgalomtól elzárt területeket több helyen is. Az MMK alatti kereszteződéstől a belvárosi körforgalomig tartó szakaszt hozta fel példaként, amelyre lakossági változtatási javaslat is befutott hozzá: a belső helyett inkább a Dózsa II. felőli külső sávot zárják el a forgalom elől, ahol akár 50 parkolót is kialakíthatnak.

A közbeszerzések előkészítésére is volt javaslata a képviselőnek, amit megosztott a nyilvánossággal: az önkormányzat állítson össze dunaújvárosi cégekre épülő beszállítói adatbázist, frissítéssel egy-két év alatt kialakulhat egy olyan rendszer, amely gombnyomásra kidob öt-hat céget, amikor árajánlatot kérnek. Dr. Orbán Zsuzsanna aljegyző nyomatékosan hangsúlyozta Beszterceinek adott válaszában a város közvilágítási rekonstrukciójával kapcsolatban: nem volt semmi szabálytalanság a közbeszerzés lefolytatásában! Az eljárás uniós volta miatt a kiírás az EU teljes területén megjelent, nagy nyilvánosságot kapott. Az ajánlattevő (akit végül kivitelezőnek választottak) megfelelt a kiírás követelményeinek, ezért ajánlata érvényes volt. Az eljárást le kellett folytatni, a cég menet közben minden kiegészítést, módosítást teljesített, kizárásra okot nem találtak ellene, ezért – lévén az egyedüli ajánlattevő volt – nyertesként kihirdették. Az eljárást a minisztérium ellenőrizte, minden forduló végén szabályossági tanúsítványt állított ki, utána léptek egy lépcsővel feljebb. Az előírások szerint jártak el, emiatt kellemetlenek a hangulatkeltő, a vélt szabálytalanságokra utaló megjegyzések. A cég június végén kezdi a város közvilágítási korszerűsítését, helyi erőforrásokra alapozva – zárta rövidre a közvilágítási témakört az aljegyző.

Cserna Gábor tájékoztatta a képviselőket arról, hogy sikeresen pályáztak a nyári diákétkeztetésre. A szakemberek által összeállított listán szereplő minden gyerek kap meleg ebédet a nyáron, a támogatás fölötti létszám költségét a DVG Zrt. vállalja, mert egyetlen gyerek sem marahat éhen. Továbbá azt is elmondta a polgármester: hamarosan leülnek a sport szakosztályok vezetőivel, feltérképezik a költségigényeket. Budavári Árpád, korábbi rendőrkapitány ugyanis sportszeretetből – ingyen – vállalta a kapcsolattartást, a pályázati, támogatási források felkutatását.

 

Vezetőváltás az óvodánál

Hubacsekné Nagy Emília nyugdíjba vonulása miatt a közgyűlés pályázatott írt ki a Dunaújvárosi Óvoda intézményvezetői állására. A pályázat nyerteseként Gyenes Józsefnét hirdette ki a közgyűlés tegnap, aki augusztus 3-tól 2020. július 31-ig lett megbízva az óvoda vezetésével.

Partvédelem

A közgyűlés zárt ülésen döntött a Dunaújvárosi Partvédelmi Vállalat átalakításáról. A határozat érelmében a vállalat beolvad a Dunaújvárosi Vagyonkezelő Zrt.-be.

Tagi kölcsön a kéziseknek

Közgyűlése úgy határozott, hogy 30 millió forint tagi kölcsönt nyújt a DF-DKA Dunaújvárosi Főiskola-Dunaújvárosi Kézilabda Akadémia működési költségeinek finanszírozására. Az akadémia november 30-ig köteles visszafizetni a kölcsön kapott pénzt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!