Hírek

2013.07.19. 19:16

Ponthúzás, kérdőjelek

A felvételizők és a felsőoktatási intézmények is várják már a jövő hét szerdán esedékes ponthúzást.

Szabó Szabolcs

A jövő hét szerda estéjén kiderül, a közel 95 ezer jelentkezőből kiket is vesznek majd fel első körben a hazai felsőoktatási intézményekbe. A reménybeli hallgatóknál talán csak a fogadó intézmények izgulnak jobban: sikerül-e megtölteni jól teljesítő, minőségi diákokkal képzéseiket.

A vidéki főiskolák sorsát is meghatározhatja a szerdai ponthúzás. A Dunaújvárosi Főiskola úgymond erős lehet a mérnők és informatikai képzések terén. Számos intézmény számára bizonyára rossz hír – mint arról a Magyar Távirati Iroda beszámolt, hogy a kormány és a felsőoktatási államtitkárság nem tervezi a ponthatárok leszállítását azon a 16 (!) szakon, ahol a kormány eredetileg nem akart államilag finanszírozott képzést indítani.

 

Pető szerint a kormány elvonásai ellehetetlenítik a vidéki campusokat

 


Az említett 16 szak többségében a jogi, gazdasági, és kommunikációs területet érinti. Kiderült, ezúttal központi Ponthúzó buli nem lesz a fővárosban, ám számos egyetemvárosban tartanak külön rendezvényt a felvételi „döntés” alkalmából. A vidéki felsőoktatás helyzetéről mutatta be álláspontját a Lehet Más a Politikai (LMP) párt, amely e tárgykörben indított országjárása keretében tartott sajtótájékoztatót a helyi campus főépülete előtt.

Az LMP felsőoktatási szakpolitikusa Pető Ernő szerint az Orbán kormány eddigi három évében súlyos tízmilliárdokat vontak ki a hazai felsőoktatásból, a megszorítások és zárolások főként a vidéki intézményeket érintették. Pető számításai szerint az utóbbi években több mint 60 százalékkal esett vissza a Dunaújvárosi Főiskola költségvetési támogatása, amely már az intézmény működését veszélyezteti.

A Hírlap idén februárban közölt cikket a helyi főiskola támogatásáról, a Magyar Rektori Konferencia összesítése szerint tavaly még 1023 millió forint érkezett az államkasszából, idén azonban már csak 873 milli forint. Pető Ernő lapunknak arra a kérdésére, hogy az LMP szerint át kell-e alakítani a hazai felsőoktatás struktúráját, így válaszolt: – Rugalmassá kell tenni az oktatást, ám ez folymatosan csökkenő állami támogatással lehetetlen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!