Hírek

2016.12.22. 19:10

Továbbra is a ponty a piacvezető

Annyiban talán megegyezhetünk, hogy minden karácsonyi menüben bőséggel szerepel majd a hal. Utánajártunk, honnan érkezik, és mit is ér valójában. Halra, magyar!

Szabó Szabolcs

Unásig ismételt közhely, hogy a magyar halfogyasztás 30-40 százaléka december hónapra tevődik,ám mégsem halevőnemzet a magyar. Pedig lehetőségünk lenne rá.

A nagy kapás. Faragó László, a helyi halbolt egyik szakembere pózol egy méretes harcsával Fotó: Ady Géza

„Jellemző kép, hogy az éves nagy horgásztalálkozón is marhából főzünk pörköltet, miközben ott vagyunk a szeretett Dunánktól közel 200 méterre" - adott lényeglátó összegzést apunknak a rácalmási Sirály Horgászegyesület egyik tagja a napokban. A heti rendszerességgel pecázó úr kiemelte, a halfogyasztás népszerűsítéséhez több elem is fontos lenne, főként az, hogy a halhús mindig legyen elérhető mennyiségben és minőségben.

A lapunk által megkeresett halastavi tulajdonosok hangsúlyozták, még hosszú az út addig, amíg igazi halevő nemzet lesz a magyar. Mindezt igazolják az EU-s statisztikák is. Bár az utóbbi években némileg javult a helyzet, mégis a rangsor alsó harmadához tartozunk. Éves fogyasztásunk, egy főre lebontva mintegy 4-5 kilóra tehető, e szám Hollandiában vagy Dániában 20-23 kiló. Tehát, bőven lenne még hova fejlődnünk.

Mutatós áruk. Gróf Béla és Szalka József két termetes, feldolgozásra váró ponttyal Fotó: Ady Géza

Kis szerencsével az ön tányérján is hortobágyi halacska figyel majd, amelyről az alább hozunk jelentést.

Tehát: Simon Károly, a Hortobágyi Halgazdaság Zrt. képviselője korábban úgy nyilatkozott, a karácsonyi ünnepeket megelőző három hétben annyi halat értékesítenek, mint a megelőző fél évben. Az idén összesen 1500 tonna halat értékesítenek, egymilliárdos árbevételre számítanak - tette hozzá.

A halak 80 százaléka hazai piacra kerül, a többit Romániába, illetve Lengyelországba exportálják. Az értékesített halmennyiség fele-fele arányban élő halként, illetve feldolgozva jut el a fogyasztókhoz.

A Hortobágyon termelt halak nyolcvan százaléka hortobágyi tükrös ponty, pikkelyes ponty, illetve nyurgaponty, a többi busa és amur, illetve ragadozó, harcsa és süllő. A magyar halfogyasztással összefüggésben megemlítette, az változatlanul évi 4-4,5 kilogramm, miközben az uniós átlag 22 kilogramm.

A dunaújvárosi piaci halas, Szalka József a következő adatokkal szolgált:

- Az éves forgalom közel 30 százalékát hozza a december. A fogyasztói szokások is nagyban változtak. Amíg korábban inkább az élő halat keresték a vásárlók, addig ma a bontott, filézett termékeket keresik. A ponty még mindig vezető, ám sokan viszik a harcsát, a busát, a süllőt is.

Arra a kérdésünkre, miként lehetne elősegíteni, hogy minél többször szerepeljen a magyarok asztalán a hal, Szalka József így reagált:

- Leginkább a minőségi kínálattal. Mi, a helyi piaci üzletünkben azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb minőségű halhúst szállítsuk a vevőknek. Minden, a kereskedelmi halfajtából elérhető húsáruval dolgozunk. Talán egy kicsit át kellene állítani az emberek szemléletét, hiszen számos kiváló ételt meg lehet főzni, sütni halas alap-anyaggal is - tette hozzá Szalka József.

Az éves, egyben kötelező halkörképünkből természetesen nem hiányozhat a napi jelentés sem.

- Reggel hat órakor kezdünk, és bőven este 10 óra után tesszük le a kést. Napi szinten közel egy tonna halat dolgozunk fel, pedig kevesen vagyunk - mondja Gróf Béla, aki épp fekete köpenyéről távolítja el az oda nem illő pikkelyeket.

- Tény, most nagy a hajtás, ám egészséges és friss halat kínálunk, amely kiváló alapanyagul szolgál majd a karácsonyi vacsorához. A halfogyasztás bővülésére pedig minden esély meg van, hiszen számtalan fórumon is lehetne erősíteni a halas ételek népszerűsítését - fogalmazott Szalka József.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!