Hírek

2013.10.18. 16:15

Pontybőség horgászoknak a dunaújvárosi kikötői öbölben

Dunaújváros - Halakat, háromnyaras pontyokat telepítettek a horgászok a kikötői és a szabadstrandi öblökbe.

Pekarek János

Jó húsban lévő vendégek érkeztek a dunaújvárosi kikötői öbölbe pénteken délelőtt Ercsiből. Sajnos, azt, hogy hányan, nem tudtuk megszámolni, pedig elég közel álltunk hozzájuk.

Így csak súlyra közölhetjük mennyiségüket: kereken öt mázsát tettek ki. Háromnyaras pontyoknak hívják őket, s a helybéli horgászok, akik megvették ezt a tekintélyes halállományt az Ercsi Hal Kft-től, abban bíznak, hogy a vendégek nem csak átmenetiek lesznek.

Kezdődik a haltelepítés: Szlivon Zoltán (jobbra) és Hingyi György halőrök segédkeztek az ercsi vendégek, az összesen tizenöt mázsa ponty érkezésénél (Fotók: Ady Géza)

- A felük valószínűleg hamar kiúszik a Nagy-Dunára, de reméljük, hogy a másik fele itt marad, és előbb vagy utóbb a Kohász Horgászegyesület tagjainak horgára kerül! - jegyezte meg Somfai Rezső, az egyesület elnöke, maga is szenvedélyes horgász.

Ekkora halak telepítésénél még nem jártunk. A pontyok az első percekben ugyan kissé kábultan összetorlódtak a telepítő rámpa végében, ahol az beleért az öböl vizébe, úgy kellett kézzel egy kicsit besegítenie vízbe érkezésüknél Hingyi György halőrnek. Percek múltán azonban nyomuk sem volt a friss vendégeknek.

Szlivon Zoltán halőr szerint a halak kábultsága nem tart soká. Negyedóra múltán már harapni fognak a csalira.

Akadt is néhány horgász, aki meg sem várva a negyedórára jósolt akklimatizációs idő végét, máris megpróbálkozott a zsákmányolással a horgásztanya mólójának végéről. Addig viszont, amíg ott voltunk, senki nem fogott ki egyetlen pontyot sem. Különben sem tudtuk volna megállapítani, hogy régi, avagy új hal került a bot végére. A jellegzetes horgászhumor ezúttal sem maradt el: egy félhangos kommentár szerint a telepített halak az őshonos öbölbeliekkel ismerkedtek délelőtt, azért nem törődtek a csalikkal...

A csúszdán lezúduló halak tömege

Nem csak a kikötői öbölbe, hanem a szabadstrand öblébe is került bőven a telepített pontyokból: a strand partjáról tíz mázsa halat zúdítottak a vízbe.

Itt sem rendelt el horgászati tilalmat az egyesület: a friss halakra akár azonnal megindulhatott a fogási verseny - de a kezdeti időszakban ott sem jártak nagyobb sikerrel a horgászok. Az viszont biztos, hogy a szabadstrand öbléből (hivatalosabban fogalmazva: az Északi-öbölből) nehezebben fognak kiszabadulni az új pontyok, mivel a vízterületet lezáró zsilipeket csak ritkán nyitják ki. Ott tehát a távozás leggyakoribb módja valószínűleg a horgászzsinór lesz...

Még nem találkoztam horgásszal, aki elégedett lett volna egy-egy horgászvíz halbőségével. Igaz, fura esetek is előfordulnak: volt, hogy kecsege-ivadékokat telepítettek a Dunába a kompkikötőnél - azonban sem itt, sem másutt nem fogott kecsegét egyetlen horgász sem. A pontyokkal talán más lesz a helyzet.


Nem csak a haltelepítéssel foglalatoskodtak a horgászegyesület tagjai pénteken délelőtt, hanem a szabadstrand öblének nyugati oldalán folytatták a partot benövő fák és bozótosok ritkítását is. A már vízben álló fák erdeje ugyanis a part nagy részét elvette a horgászoktól. Az erdészek által kijelölt fák kivágását is egy horgász, Mészáros József, Bozsó vállalta, a faanyagért cserébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!