Hírek

2016.08.07. 18:25

Pontyok a bográcsokban - A jó halászléhez csak hal, hagyma, paprika, só kell

Kisapostag - Mohácsról, Bajáról és más távoli településekről is érkeztek résztvevők és vendégek a kisapostagi halászléfőző versenyre, amelyet szombaton rendeztek a Duna-parton.

Körmendi Erzsébet

- Tavasszal az egyik hajós barátunk állt meg Kisapostagnál, és a gazda említette neki ezt a halászléfőző versenyt, meghívta rá, úgyhogy összebeszéltünk és jöttünk baráti társasággal húszan. Három bográcsban készítem a hagyományos mohácsi halászlét, ahogy a halászok tették annak idején. Kifogták a halat és megfőzték szabad tűzön, nem kell más bele, mint hagyma, paprika, só és a jóféle ponty - beszélgetünk a bogrács mellett Sümegi Jánossal, aki a tésztás halászlét onnan eredezteti, hogy a vizek mellett sok volt a malom, és a halászok lisztre cserélték a vízimolnárral a halat, a lisztből pedig tésztát gyúrtak, mert tojás mindig volt náluk, vagy gyűjtöttek a határban.

Ilyen és hasonló érdekes történetek tucatjait hallhattuk a kisapostagi önkormányzat hagyományos halászléfőző versenyén szombaton, amelyre ezúttal jelentős számú, 13 csapat nevezett be, és voltak olyanok is, akik versenyen kívül, kedvtelésből főztek a baráti társaságuknak. Ilyen volt például a polgármester, Nagy Attila is, aki a halászlé nagy szakértője: a kalocsai Paprika Fesztiválon ezüst bogrács díjat nyert három évvel ezelőtt az alapleves filézett halászléjével, és a filézés miatt a különdíjat is hazahozhatta.

A baracsi önkéntes lánglovagok bográcsa mellett Rafai Magdolna főztjéből merik a zsűrizésre a mintát, Szabó Andrea tartja a tányért, Veszrémi János parancsnok pedig újságolja, hogy a baracsi halpartin rendszeresen részt vesznek, de örömmel jöttek Kisapostagra is.

A szomszédes asztalnál a 14 esztendős Horváth Bálint a mesterszakács. A fiatalember joggal érdemli ezt a jelzőt, hiszen a Sobri-növendék gyerkőc felnőtteket utasít maga mögé a rangos országos versenyeken is, számos komoly versenyeredménnyel büszkélkedhet (róla külön is írunk majd a héten).

A kiváló halászleveket szakavatott zsűri értékelte. A versenyt pedig magyarok vására, játszóház, snecifogó verseny egészítette ki. A szervezők gondoskodtak kulturális programról, fellépőkről, zenéről, este retró diszkóról. - Mert a Duna-parton élünk, és dunai emberek lévén örülünk, ha egy kellemes napot tölthetünk együtt a parton - mondta Nagy Attila polgármester.

Címkék#kisapostag

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!