Hírek

2016.04.22. 18:55

A néhai komp helyén telepítettek halakat

Dunaújváros - Vállalásaiknak megfelelően most a nagy Dunába telepítettek halakat a helyi és környékbeli horgászok.

Pekarek János

Nem mondom, én is meglepődtem kissé, amikor meghallottam a tervet: vagyis, hogy magába a nagy Dunába telepítenek összesen mintegy húsz mázsa, azaz két tonna kétnyaras tőpontyot a horgászok, de aztán megmagyarázták. Először is, amikor a Horgászegyesületek Velencei-tavi és Dunamenti Szövetsége, valamint a Horgászegyesületek Fejér Megyei Szövetsége megkapta a Duna V. szakaszát kezelésre, akkor szerződésben vállalták, hogy nem csak a védett, belső vizekben, mint amilyen a dunaújvárosi kikötői öböl, valamint az északi öböl, vagyis a szabad strand, telepítenek halakat, hanem magában a nagy folyamban is. Ott ugyan nagyobb lehet a veszteség, hiszen több a ragadozó is, csuka, harcsa, kormorán, ám a telepített halak maguktól mégsem úsznak el messzire.

A kétnyaras tőpontyokból húsz mázsa érkezett az Adony-Szalkszentmárton közötti szakaszra

Ezt magam is láttam a telepítéskor, pénteken délelőtt, az egykori kompkikötőnél: a kéttenyérnyi pontyok legszívesebben talán kiúsztak volna a szárazföldre...

Jó, jó: akkor még az utazás és a folyóba öntés sokkja alatt álltak.

Ám a horgászok, akik a telepítést intézték Adonynál, Kulcsnál, Dunaújvárosnál, Szalkszentmártonnál, elégedettek voltak. Fábián Zoltán, a folyamszakasz halőri csoportjának vezetője például azt mondta: egészségesek a sárbogárdi magánvállalkozók tenyésztői tavából érkezett halak, s nagyon fognak rájuk vigyázni.

E vigyázás egyik momentuma volt, hogy megcsodálhattuk a vadonatúj halőri egyenruhában feszítő Pfeifer Richárdot (impozáns jelenség!), s megtudhattuk, hogy a huszonöt halőr három nagyteljesítményű hajót, halradart, éjjellátót is kap ehhez!

 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!