Hírek

2013.11.12. 17:45

Mezőfalva főbb utcáin végzett munkákat a közútkezelő szabályozza

Mezőfalva - Rendkívüli ülések dömpingje az önkormányzatnál és még más hírek is a faluból. Több jelentős döntés is született az elmúlt hetek szorgos hétköznapjain.

Horváth László

Ideiglenes forgalomirányító lámpa szabályozza a közlekedést a Fehérvári út és a Mátyás király utca kereszteződésében a csatornaépítési munkálatok idceje alatt (Fotó:Horváth László)

A közérdeklődésre számot tartó hírek közül kiemelkedik az új óvodavezető választás eredményessége, a háziorvosi asszisztensi pályázat újabb fordulója, valamint a szociális tűzifa támogatásának elnyerése. Ez utóbbi hírben 40 köbméter fa osztható ki a rászorulók között! A faluban történt események között szerepel a csatornázási munkálatok jelenlegi állása és az ehhez társuló forgalomkorlátozások története, valamint egyéb közösséget érintő változások, melyről Márok Csaba polgármesterrel beszélgettünk.

- Szorgos időszakon van túl Mezőfalva képviselőtestülete, szinte egymást érték a rendkívüli ülések. Melyek a kiemelkedő események?

- Az óvoda vezetői pályázatra ketten jelentkeztek. Az óvodai kollektíva és a képviselői testület által felállított szakértői bizottság nagyarányú támogatottságával Pénzesné Szilva Györgyi foglalhatja el az állást. A beadott pályázatok szakmai szempontból teljesen megfeleltek, és a pályázók is maximálisan felkészülve érkeztek. Az egészségügyben kiírt szakasszisztensi helyre egyelőre még nincs eredmény. Január elseje a határidő, így ezzel a témával folyamatosan foglalkozik a testület.

- A másik nagyon fontos hír, melyet már sokan várnak, a szociális tűzifa kérdése. Ebben is történt változás, mégpedig örvendetes.

- Negyven köbmétert kaptunk, ami ugyan jóval kevesebb, mint amire tapasztalataink szerint szükség lenne, de még így is tíz köbméterrel meghaladta a tavaly kioszthatott mennyiséget. Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy nem személyi döntések alapján jutnak a támogatáshoz az érintettek, és nem hasra ütésre! A szociális bizottság határoz, amelyben képviselők, szociális intézményi szakemberek és külső munkatársak segítik a munkát.

- Alaposan megváltozott a mezőfalviak élete a csatorna-beruházás munkálatai során. Több helyen is forgalomkorlátozás lassítja a közlekedést. Ezek közül talán a legkritikusabba Fehérvári út lámpával irányított szakasza. Mire számíthatnak a lakók?

- A csatorna-beruházási munkálatok az előírt ütemtervnek megfelelően folynak. Sőt, azt is mondhatjuk, hogy talán egy kicsit előrébb is tartunk a tervezetthez képest köszönhetően a jó időnek. A főutakon végzett munkát a Magyar Közút szabályozza. Ők írják elő a forgalomirányításhoz szükséges eszközöket, eljárásokat, természetesen a kivitelezővel egyeztetve.

- Száraz időben port nyelünk, ha esik, a sarat tapossuk! Lesz ebben változás?

- A csatornásokkal együtt gondolkodva talán szerencsésebb és olcsóbb akkor aszfaltoztatni, amikor ők amúgy is hoznak aszfaltot a faluba. Az idén biztosan megvalósul valamennyi rész. További hír még: befejeződtek az idei járdaépítési munkák. A Bartók utca vége, az Eprecske előtt a József nádor utcai szakasz és a Vörösmarty utca tűzépig vezető szakasza újult meg. A közmunkásokat októberig lehetett az idén foglalkoztatni, így ezek a feladatok most befejeződtek. Tervezzük a jövő évi folytatást. Az biztos, hogy önerőből ez nem megy. Lakossági hozzájárulás is kell hozzá. Volt, aki salakot adott a járdalapok alá, mások a saját bejárót betonoztatták le. Az Eprecske előtt a boltosok szintén rendbe tették a területet, mi pedig a lapokkal kiraktuk az árkot. A vasbolt előtt a tulajdonos adta a sódert és a cementet. A közmunkások pedig elkészítették a járdát.

 



Címkék#Mezőfalva

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!