Hírek

2013.04.19. 17:05

Rablótámadás a mozinál...

Dunaújváros - Jelesre vizsgáztak a fiatalok elsősegélynyújtásból pénteken délelőtt. Látványos vetélkedőt láthattak a járókelők a belvárosban.

Körmendi Erzsébet

A felmenő rendszerű elsősegélynyújtó verseny ma megtartott dunaújvárosi fordulójáról csakis nagy-nagy elismeréssel szólhatunk: érdekes, színvonalas és tanulságos volt. Összesen tizenöt csapat versenyzett gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában.

A  Magyar  Vöröskereszt dunaújvárosi szervezetének tagjai és a helyi mentőállomás dolgozói látványos kárhelyszíneket alakítottak ki a belváros öt pontján. Például egy autós felhajtott a városháza melletti kerékpárútra, "elgázolta" az ott haladó két kerékpárost, ráadásul a jármű sofőrje is "megsérült..."

Bencze Vivien és Illés Fanni felméri, hogy milyen sérülései vannak a városháza melletti kerékpárúton elgázolt bicikliseknek. Segítenek... (Fotó: Vohlmann György)

Érdekes látnivalóban volt részük azoknak, akik a belvárosban  a felmenő rendszerű elsősegélynyújtó verseny színterén  sétálgattak délelőtt. A Magyar Vöröskereszt területi szervezete és a helyi mentőállomás dolgozói öt baleseti helyszínt alakítottak ki a városháza, a kórház és a mozi által határolt háromszögben. Az állomáshelyek között pedig elméleti feladatokat oldottak meg a versenyzők.

Ötletesek voltak a feladatok. Az Art Café előtt például a magas  lépcsősoron lezuhant, lábtörést és koponyasérülést szenvedett fiatal lánynak kellett segíteniük a csapatok tagjainak. A Gourmand teraszán a pincér forró levessel öntötte le a vendéget, aki súlyos égési sérüléseket szenvedett, a mellette ülő pedig sokkos állapotba került a látványtól. A moziban rablótámadás helyszínét imitálták fegyverropogással, füsttel együtt: a támadó elmenekült, az őt üldöző rendőr lábszárát felszakította a kerítés, a megtámadott hölgyet mellkason lőtte a rabló...

Teljesen mint az életben... Nem volt könnyű dolguk a csapattagoknak: életszerű helyzetekben kellett szakszerűen életet menteniük a mentőállomás dolgozóinak jelenlétében. A feladatok megoldása közben  valóban olyan tudásra tettek szert, amelyet a mindennapok során alkalmazhatnak.

- Nagyon fontos, hogy a diákok és a felnőttek körében népszerűsítsük az elsősegélynyújtást. Évente közel négyszázezren halnak meg az unióban azért, mert az emberek nem tudnak újraéleszteni. A túlélési arány mindössze öt-hat százalék, pedig hatvan százalék is lehetne. Ha csak egy ember életben marad az elsősegélynyújtóknak köszönhetően, már megérte - mondja a helyszínen Reszegi Imre, a helyi mentőállomás vezetője.

Pintér Anita, a  venyimi  diákok  csapatkapitánya szerint: tudni kell hogyan segítsünk egymáson, mert bármikor bajba kerülhet az ember...

- A Vöröskereszt most negyvenkettedik alkalommal rendezte  meg a segítségnyújtó versenyt, amelyre összesen tizenöt csapat nevezett be gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában - mondta el Feth Katalin, a segélyszervezet dunaújvárosi területi vezetője. Hozzátette: a kategóriájukban győztes csapatok mehetnek a megyei fordulóra és  az ott jól teljesítők az országos döntőbe. A mai nagy erőpróba végeredménye alapján  a gyerekek közül a Dózsa iskola csapata bizonyíthat a megyei versenyen. Az ifjúságiak köréből a Lorántffy, a felnőttek közül  a Széchenyi gimnázium versenyzői jutottak tovább.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!