Hírek

2014.08.22. 13:00

Rácalmás elismert polgárai

Lee Sang Il, a Hankook Tire ügyvezető igazgatója azt mondta az ünnepségen, mindig is szíve vágya volt, hogy rácalmási polgár legyen. Megadatott nekik. A település díszpolgárává választották.

Körmendi Erzsébet

Lee Sang Il a Városnapon vehette át díszpolgári kitüntető címét 2009-ben nevezték ki a Hankook Tire Magyarorszag Kft ügyvezető igazgatói posztjára, azóta szinte rendszeres vendége a rácalmási rendezvényeknek, fesztiváloknak. A Tökfesztiválon már hagyományt, hogy a koreai háziasszonyok között Lee úr felesége is, és az általuk készített koreai ételekkel kínálják a vendégeket. Az ügyvezető kiemelkedő szakmai irányítása alatt épült meg a gumiabroncsgyár már üzemelő III. üteme. Életútja bizonyítja szakmai profizmusát, munkahelyéhez való lojalitását. Nevéhez kötődik a rácalmási gyár gyártási folyamatának megtervezése és mérnökeinek felkészítése. Megtudtuk: Lee Sang Il családos ember, komolyzene rajongó, megszerette, sőt imádja a magyar töltött káposztát.

Lukács László, Schmidt Lajosné, Lee Sang Il, Mohainé Csupity Zsófia, Igmándi Zita, Kovács Györgyné és Kondor Károly
(Fotó: Ónodi Zoltán)

Kovács György rácalmási festőművész 2013 óta sajnos nem lehet közöttünk. A mindenki által csak Gyurka bácsiként emleget művész a tavaly méltósággal viselt, súlyos betegségben elhunyt. A képviselőtestület posztumusz díszpolgári címben részesítette őt, felesége Kovács Györgyné Incike vette át az elismerést a család nevében.

Gyurka bácsi alkotásainak témája elsősorban a hazai táj, a rácalmási sziget. Festőként, zenészként, horgászként, mintakészítőként, gyártástervezőként, technikumi oktatóként sokan ismerték. Segítőkészsége, önzetlensége, remek humora vonzotta az embereket.

A közösségért végzett munka mindig meghatározó volt az életében. Rendkívül termékeny festő volt. A festményeken, grafikákon túl illusztrációk, oklevelek, meghívók, kisplasztikák, kerültek ki a keze alól. A horgásztanya falfestményei, a katolikus templom oltárának intarziái, a szentkúti és a temetői kápolna oltárképeinek restaurálása is az ő önzetlen munkájának eredménye. Megépítette a Kovács Galériát, hogy mindenki megismerhesse a varázslatos Dunát és a régi falu hangulatát. Örült a látogatóknak, a kisváros sikereinek, a haladásnak.

Az ünnepségen Rácalmásért oklevelet vehetett át Schmidt Lajosné Ilonka néni, aki szinte alapításától tagja a fennállásának 20. évfordulóját idén ünneplő Városvédő és Szépítő Egyesületnek. Bábáskodott a Tökfesztiválok megszületésénél, nevéhez fűződnek az első tök bemutatók. Egész évben kiveszi részét a sütés-főzésből, egyik specialitása az arató bableves. A virágoskertek gondozásánál is mindig lehet rá számítani, az Almavirág fesztiválon pedig évek óta házigazdája az almás sütemények versenyének. A rendezvények aktív tagja. Kiemelkedő részt vállal a közterületek szépítéséből. rendezési feladataiból.

Mohanié Csupity Zsófia a Rácalmási Szerb Nemzetiségi Önkormányzat elnökének tevékenységét szintén Rácalmásért oklevéllel ismerték el. A szerb kisebbségi önkormányzat 2002-ben alakult meg először, tevékenysége azóta töretlen. Mohainé Csupity Zsófia a nemzetiségi önkormányzat működésének tizenkét éve alatt mindvégig nagy hangsúlyt fordított a szerb nemzetiség hagyományának megőrzésére, a hagyományok ápolására. A szerb ortodox templom felújítását, és a temető karbantartását is kiemelt feladatának tekinti. Vallásuk ápolására istentiszteleteket szervez a szerb ortodox templomban, amely országos védettségű és Rácalmás kiemelt értékei, kincsei közé tartozik.

Igmándi Zita, a Rácalmási Napsugár Asszonykórus szakmai vezetője, a Jankovich iskola énektanára és gyermek kórusának vezetője szintén Rácalmásért oklevelet kapott. Irányításával az asszonykórus rendszeres jár Székesfehérvárra a Ki, mit tud?-ra, a környékbeli találkozókra. Évek óta részt vesznek a Református templom húsvéti jótékonysági koncertjén, a szerb nemzetiségi önkormányzat rendezvényein szerb népdalokat énekelnek.

A Rácalmásért díjazott Kondor Károly szintén városvédő már két évtizede, volt az egyesület kultúrfelelőse, saját verseivel, azok személyes előadásával, saját színes egyéniségével ünnepivé varázsolta a különböző önkormányzati rendezvényeket is. Amíg egészségi állapota engedte szívesen sütött, főzött, gyomlált, aktív részese volt minden közösségi megmozdulásnak.

Lukács László szintén hosszú évek óta az egyik legaktívabb városvédő, mindig számíthatnak rá. Sokat tesz a város virágos parkjainak gondozásáért, a különböző rendezvényeken szakácsként gondoskodik a vendégek ellátásáról, de egyéb feladatokból is kiveszi a részét, sőt egész családját még Zsombi unokáját is bevonja a közösségi munkába.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!