Hírek

2013.03.15. 19:30

Rácalmáson új szobor, ünnep

A szomszéd kisvárosban még csütörtökön este megrendezték a március 15-i ünnepséget - igaz, az iskola tornatermében. De Petőfi szoboravatót is tartottak, a hóvihar dacára!

Szabó Szabolcs

A telet megszégyenítő hóvihar miatt a Jankovich Miklós Általános Iskola tornatermébe szorultak csütörtökön este a rácalmási március 15-i ünnepség résztvevői. A szűk hely sokat rontott a hagyományosan gondosan előkészített és kiválóan előadott műsor hatásán. Sőt, dr. Dorkota Lajos Fejér megyei kormánymegbízott is itt kényszerült elmondani kettős ünnepi beszédét. Egyrészt 1848. március 15-e nagyszerűségét méltatta, amiből a nemzeti összefogást emelte ki. Hangsúlyozva, hogy a nemzet érdekei akkor minden mást megelőztek - s utalt arra, hogy erre most is nagy szükség lenne.

 

A rácalmási Jankovich Miklós Általános Iskola diákjai a csütörtökön megrendezett március 15-i ünnepi műsor közben a tornateremben

Dorkota Lajos megjegyezte: lehet, hogy a rácalmási ünnepség a március 15-i ünnepségek egyik legszebbike lesz. A próféta szólt a szónokból: másnap a minden várakozást felülmúló zimankó miatt gyakorlatilag szinte mindenütt elmaradtak az ünnepségek. A rácalmásiak viszont az iskolából a közeli térre vonultak, ahol a hóviharral dacolva is felavatták és megkoszorúzták a kisváros új Petőfi szobrát. A korábbi, mészkőből készült, időtépázta alkotást Cyránski Mária szobrászművész bronz Petőfi-mellszobra váltotta fel. Az ünnepséget az iskola kórusa 48-as katonadalokkal kísérte végig.

 

 

 

 

Alkotó és alkotása: Cyránski Mária szobrászművész Petőfivel (Fotó: Vohlmann György

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!